Tis, 2009-06-02 09:46
I Ornunga står kyrkan och vallokalen mitt i byn. Här deltar flest i EU-valet i Sjuhärad.
Asklanda.
Det handlar om tiondelar för att valdistriktet Ornunga-Asklanda-Kvinnestad ska hamna på den korta listan över platser som hade ett valdeltagande över 60 procent i EU-valet 2004.
Men man toppar listan i Sjuhärad och man är bland de främsta i Västsverige med sina 59,1 procent.
Något som enligt Leif Brunnegård, lokalprofil och vice församlingsföreståndare i Asklanda missionskyrka, kan bero på att partierna inte övergett byn, som man gjort på andra ställen.
–Vi har ett personligt förhållande här till politiker. Det är inte fel att säga att vi alltid haft personval, långt innan det blev möjligt att kryssa någon.
– Partierna är fortfarande inblandade i byns liv, om än i mindre utsträckning än förr. Men vi brukar åtminstone få moderaterna och folkpartiet att ansvara för en poängpromenad var under sommaren.
Klassiskt frisinne
Leif Brunnegård har en gedigen kännedom om förhållandena på orten.
–Vi har lyckats förbli en levande bygd, inte minst tack vare återflyttning som inte minst har inneburit att vi har en livaktig skola.
Missionskyrkan är ortens samlingspunkt. Leif Brunnegård drar sig för att använda ordet ”maktfaktor” men inser samtidigt att det är svårt att frigöra sig från begreppet – om man så entydigt är den största organiserade representanten för det civila samhället.
–Det är klart att vi spelar roll. Men jag vill samtidigt vara tydlig med att även Svenska kyrkan och Evangeliska Fosterlandsstiftelsen är livaktiga och ekumeniskt sinnade här.
Andelen aktiva i kyrkorna och andelen som går och röstar i EU-valet är något som gör ortens byar smått unika.
Byarna som ingår i valdistriktet präglas i viss mån av sitt historiska arv. Detta är klassiska missionsförbundsområden, och det politiska klimatet har mest präglats av frisinnet. Men som på så många andra platser där frisinnet tidigare varit knutet till folkpartiet, är det idag vanligt att dessa väljare återfinns bland dem som röstar på kristdemokraterna.
Tro och val hand i hand
Och just i EU-valet verkar just kyrkogång och valdeltagande vara två faktorer som synes gå hand i hand. Av den senaste valundersökningen som gjordes efter EU-valet 2004, framgår att det finns ett samband som är starkare än när det gäller andra faktorer, som inkomst, klass, utbildning eller ort.
– Fascinerande att höra, säger Leif Brunnegård. Även om vi är aktiva så är vi ju inte politiskt aktiva. Men det är nog så att det liksom ingår att man ska rösta här.
Skeptiska?
I samband med folkomröstningen om euron 2003 gick närmare 95 procent till valurnorna här. Hela 74 procent röstade för att behålla kronan.
Finns det ett samband? Beror det höga valdeltagandet på att detta är en bygd som i grunden är skeptisk till EU?
– Det tror jag inte stämmer alls, säger Leif Brunnegård. Då handlade nog mer om sentimentalitet, att många ville behålla kronan. Jag har inte stött på någon större EU-fientlighet här.
Som av en händelse blir det ett EU-val som får sätta punkt för Ornunga-Asklanda-Kvinnestad som ett eget valdistrikt. Från och med valet 2010 slås man samman med Nårunga.
– Jag tror nog vi överlever den sammanslagningen, säger Leif Brunnegård och ler lite.