Visa endast rubriker

Här får flyktingar det bra

Bollebygds kommun är bra på integration. Goda resultat när det gäller sysselsättning och hälsa bland utrikes födda ger kommunen en plats bland topp 20 i landet.

Tidskriften Fokus har i sitt senaste nummer rankat landets 290 kommuner ur ett integrationsperspektiv.

Det som mäts är andel utlandsfödda, antal mottagna flyktingar (i förhållande till befolkningsstorlek), absolut sysselsättning (andel sysselsatta bland utlandsfödda), relativ sysselsättning (andel sysselsatta bland utlandsfödda jämfört med inrikes födda), absoluta ohälsotal, relativa ohälsotal och relativ inkomst (inkomst jämfört med inrikes födda).

När alla kriterier vägts ihop landar Bollebygd på en stark plats 18. Det är ett rejält kliv uppåt jämfört med föregående års plats 79. Kommunen har visserligen en liten andel utlandsfödda och flyktingar, men de som finns i kommunen har det bra.

Framför allt förmågan att ge utlandsfödda jobb ger Bollebygd en topposition.

När det gäller absolut sysselsättning och relativ sysselsättning placerar sig kommunen på plats 7 respektive 12 i landet. Även utrikes föddas relativa inkomst är bra. Där har Bollebygd plats 26 i landet. Däremot ligger kommunen lågt när det gäller andel utrikes födda och antal mottagna flyktingar i förhållande till befolkningens storlek.

Att antalet mottagna flyktingar är lågt kan förklaras med att kommunen tagit emot flyktingar en kort tid och statistiken baseras på åren 1999-2008. Kommunen har åtagit sig att ta emot 50 flyktingar 2007-2009, men beslutet togs i fullmäktige i december 2007 så avtalet med Migrationsverket gäller i praktiken två år.

Enligt flyktingsamordnare Niklas Herneryd tog kommunen emot en person runt årsskiftet 2007-2008 och en familj i augusti 2008.

Sedan gick det snabbare. I dag finns 30 flyktingar i kommunen. De bor i Bollebygd och Olsfors.

– Flera lägenheter frigjordes i Olsfors då Hammar sade upp personal och arbetare från bland annat Polen åkte hem, säger Niklas Herneryd.

Han har inte märkt av någon främlingsfientlighet i Bollebygd.

– Men det kan ändå vara svårt att komma in i samhället, eftersom många är ovana att möta människor med annorlunda härkomst. Man är rädd att göra fel.