Visa endast rubriker

Gösfestivalen satte fiskerekord

Trots dåligt väder var fiskelyckan god på Gösfestivalen i Ulricehamn. Det tidigare rekordet mosades efter den blöta natten på Åsunden, tioårsjubileumet till ära.

– I år har vi totalt krossat de tidigare rekorden, säger arrangören Johan Amby.

Gösar nappar egentligen bäst i behagligt väder och hade Amby fått bestämma hade det varit ett stabilt högtryck. Vädret har även dragit ner antalet medverkande, från runt 120 till 88 lag.

– Det har aldrig varit så dåligt väder innan och under tävlingen, men kommer man rätt med metet går det bra ändå, som vi har märkt här.

Det har aldrig vägts in så mycket gös som i år. Men fiskarna är även mindre än vanligt.

– Det är tveeggat det där. Självklart är det kul när vi får in stora fiskar, samtidigt som de behövs i sjön. De har starkast gener och behövs till aveln.

På seglarklubbens vägg hänger en skylt med budskapet ”alla kan fiska” på.

– Det är tanken med tävlingen. Hela familjer och kompisgäng ska kunna åka ut tillsammans och kanske sova över i båten. Festen omkring är lika viktig som själva tävlingen, säger Johan Amby.

Man behöver inte heller ha en stor och dyr båt för att få den finaste fisken. Det är Tom Andersson och David Johansson från Alingsås bevis på. I sin eka fångade de tävlingens näst största fisk. För dem är gösen mystisk.

– En gädda skulle kunna nappa på en plasthandske, medan en gös har ett visst beteendemönster. Lär man sig det blir man en bättre fiskare, säger Tom Andersson.