Visa endast rubriker

"Gårdsmålarnas gårdsmålare"

"Gårdsmålarnas gårdsmålare" - Mikael Raatikainen - blir föremål för en utställning om 14 dagar.

- Intresset är enormt, säger Inga-Lill Strand.

Någon har räknat hans tavlor till minst 10 000 och sagt att han måste ha målat en tavla per dag. Mikael Raatikainen var en gårdsmålare av stora mått och bodde en gång i tiden i ett torp i Hällingsjö.

– Det sägs att han hade 20 katter, säger Inga-Lill Strand från Björketorp sockens hembygdsförening och berättar att han ofta målade riktigt stora tavlor.

Att han var en konstnär av stora mått har således en bokstavlig mening.

– Ja, för konstnärsmässigt var eller är han inte särskilt märkvärdig, säger hon och får medhåll av Tony Strand:

– Det sägs att han kunde ringa i förväg och fråga hur stor gården var för att börja skissa upp himmel och moln innan han tog sig till plats. Och om husen stod lite för långt ifrån varandra kunde han måla in dem i tavlan så att det passade bättre. Han målade heller aldrig några gårdar som vintermotiv.

– Nej, fyller Inga-Lill i; han målade alltid samma slags gröna gräs - lite platt och intetsägande. Himlarna däremot tycker jag är mer levande.

Fast Tony Strand tror ändå att Mikael Raatikainen hade kapaciteten att bli en stor konstnär.

– Jag vet att det finns en tavla som föreställer en fiskebåt, där han verkligen har lyckats med djupet och perspektivet, så innerst inne tror jag nog att han hade det i sig.

Men nu blev det inte så. Istället framhåller de att Raatikainens tavlor framförallt har ett värde för dem som vill få en bild av hur deras gård såg ut en gång i tiden.

– Det kan vara intressant för dem som bor där idag att se hur gården såg ut för 60-70 år sedan.

Tony och Inga-Lill berättar att gårdsmålarna var ett släkte som dog ut i och med flygplansfotografiernas framfart. Men tavlorna finns kvar och på lördagen den 17 april finns det möjlighet för dem som vill att både beskåda och ställa ut Raatikainentavlor.

– Men även gårdstavlor av andra konstnärer är välkomna hit till hembygdsföreningen, säger Inga-Lill Strand och förklarar att intresset hittills har varit mycket stort.

– Inte tiotusen men väl 15 stycken. Det är mycket bra men det finns plats för fler.