Ons, 2008-10-15 08:11
Det är full fart på familjecentralen i Herrljunga flera gånger i veckan.
Ett 30-tal föräldrar och barn brukar möta upp då det är öppen förskola. Men det är mycket mer som händer där.
Om man går in genom vårdcentralens entré och fortsätter längst bort i korridoren möts man av en mängd skor, små som stora. Och efter att tagit av skorna och passerat en barnsäker grind är man inne i den öppna förskolan.
Det var full fart på leken. Många barn lekte fint tillsammans medan andra verkade bli lite irriterade när andra barn blev för närgångna eller ville vara med och dela på leksakerna. Stämningen var dock god.
Vid BT:s besök var föräldrarna lite splittrade. Det gjordes nämligen en större enkätundersökning. Bakom den stod Västra Götalandsregionen och sammanlagt utförs den på 16 familjecentraler.
Vilka besöker
– Det är faktiskt första gången man så här tar reda på vad föräldrarna tycker om familjecentralerna. Och kollar vilka det är som besöker oss. Det handlar alltså om att från högsta nivå ta reda på om det är en vettig hälsosatsning att starta familjecentraler i regionen. Det ska bli spännande att se resultatet, säger förskollärare Marita Karlsson.
I Herrljunga har man regelbundet utvärderat den egna verksamheten med hjälp av enkäter, så där tycker man sig redan ha rätt bra koll på vad besökarna tycker om verksamheten.
Familjecentralen står organisatoriskt på fyra ben. Det är ett samarbete mellan barnmorskor, barnavårdscentralen, förskolan och socialtjänsten. Den öppna förskolan är bara en del av verksamheten, men troligen den som syns mest. Verksamheten riktar sig till barn och föräldrar från graviditet upp till sex år.
– Vi har föräldrarutbildning som gäller från att man väntar barn tills barnet är ett år. Deltagarna bjuds på sammanlagt 16 träffar. Det är flera grupper på gång och vi startar nya ungefär varannan månad.
– Vi försöker vara observanta på eventuella behov och är givetvis öppna för önskemål och förslag, konstaterar Marita Karlsson.
En annan viktig del av familjecentralens verksamhet är att erbjuda enskilda stödsamtal för dem som så önskar.
Öppen förskola är det för 0–6 år på måndags- och torsdagsförmiddagarna och tisdagseftermiddagarna. På tisdagsförmiddagarna är det babyöppet för barn 0–12 månader gamla.
Cirka hälften av besökarna i öppna förskolan kommer från tätorten och resten från hela övriga kommunen. Och föräldrarna intygar att det är nyttigt att träffa andra föräldrar. Att barnen har roligt går inte att ta fel på.