Visa endast rubriker

Frias för skenande buss på Allégatan ? men böter för missad handbroms

Den busschaufför som skenade med bussen längs Allégatan i januari förra året frias från ansvar till den omfattande olyckan.

Däremot döms han för att ha missat att dra handbromsen vid det tillfälle i december samma år då han hamnade under den egna bussen utanför BL:s personalrum. Bussen krockade med en parkerad buss framför och han själv hamnade under bussen med ett skadat ben och flera brutna revben som följd.

Mannen döms för förseelse mot trafikförordningen, så kallad stannandeförseelse, till 500 kronor i böter.

Åtalet om vårdslöshet i trafik alternativt åsidosatt väjningsplikt som gällde den skenande bussen ogillas.

Det var i januari förra året som händelsen inträffade. Efter en inledande krock med en personbil i korsningen Allégatan/Lilla Brogatan skenade bussen längs Allégatan. Tolv fordon demolerades men ingen person skadades allvarligt.

Busschauffören har hela tiden hävdat att det efter den första krocken blev fel på bussen så att den gasade av sig själv och inte gick att bromsa. Den tekniska undersökningen visade inga sådana tecken, men vid rättegången vittnade en annan chaufför om en liknande incident med en likadan buss och trafikledningen kände till ytterligare ett fall. Vid de tillfällena visade bussarna inga tekniska avvikelser efteråt, och tingsrätten menar att chaufförens uppgifter inte kan lämnas utan avseende.

Tingsrätten påpekar också att även om det varit utrett att mannen förväxlat broms- och gaspedalerna så hade det inte varit vårdslöshet i trafik.