Visa endast rubriker

Fotolabb blev möbelverkstad

Med tre gånger så stora lokaler, lockar tapetserarutbildningen elever från Skellefteå till Molla.

I dag invigs tapetserarutbildningens nya lokaler på Industrigatan. Tio lärlingar har redan ”boat in sig” i det 450 kvadratmeter stora före detta fotolaboratoriet.

– Vi har kö in och massor av jobb åt dem. Folk blir mer medvetna om att ta vara på gamla möbler för att spara pengar och miljö, säger yrkesutbildningens lärare Lennart Andersson.

Utbildningen ges i Komvux regi och är ettårig.

Siv Berg sade upp sig från jobbet på T&A i Ljung efter att ha bestämt sig för att satsa på ny karriär som tapetserare.

– Jag började med en kvällskurs i Borås och bestämde mig. Jag har redan en egen verkstad i Molla affär och från årsskiftet satsar jag fullt på det här.Hon jobbar på en av två fåtöljer klädda i röd sammet.

– Först tar man isär delarna och märker dem för att använda som mall för det nya tyget. Här hade resåren släppt så det gäller att peta bort och laga, visar hon.Resåren är fjädrarna med nära en decimeter i diameter. Stoppningen är träull och naturliga växtfibrer och återanvänds eftersom det är i bra skick. Fast ibland kan man hitta musbon i gamla möbler.Från Skellefteå kommer Karin Johnsson som började utbildningen i augusti.

– Jag har alltid velat arbeta med händerna och gillar att pyssla. Det roliga med det här jobbet är att man gör saker som man aldrig trott att man kunde göra.Fotnot: Komvux tapetserarverkstad invigs mellan kl. 10–14 idag, lördag.