Visa endast rubriker

Forskare varnar politiker: ?Hatet i valet ett hot mot demokratin?

Översprejade valaffischer och uppmaningar om att rösta bort politiker ”med kniven”.

Tonläget är uppskruvat i valrörelsen – både på internet och vid valstugorna på Stora torget.

Om utvecklingen fortsätter blir hatet ett hot mot demokratin.

”Snart är det val. Rösta med morakniv”. Budskapet sitter fastnitat över Boråsfolkpartisten Anna Svalanders ansikte. Bredvid ansiktet sitter en annan uppkopierad lapp, med bilder av en leende Anna Lindh, en morakniv och en tom siluett, samt texten ”Vem röstar du bort i år?”

– Det var obehagligt. Jag var skärrad hela dagen när jag såg det. Det hade varit en sak om alla affischer utsatts, men nu var det ju bara mina, säger Anna Svalander en knapp vecka senare.

Att ansikten kompletteras med djävulshorn eller Hitlermustascher är inget ovanligt. Vid Sjöbo torg står plakaten, precis som på andra håll i Borås, uppradade tätt längs vägen. Socialdemokraternas, Kristdemokraternas och Moderaternas affischer är översprejade med svart färg.

Så här ser det anonyma politikerföraktet ut i det allmänna rummet i Borås. På nätet tar det andra former.

Facebookgruppen ”Kan den här lyktstolpen få fler fans än Mona Sahlin?” har i skrivande stund 162 654 fans, ”Kan den här soptunnan få fler fans än Fredrik Reinfeldt?” har 97 110.

Mona Sahlin kallas ”Mona Muslim” och påstås vilja göra Sverige världsbäst på våldtäkter. Tonen är hård på många håll på internet.

I Sjuhärad beskrivs valrörelsen som sansad, även om polisen hittills tagit emot en dryg handfull valrelaterade anmälningar.

– Det handlar bland annat om valaffischer som rivits ner och om en krossad ruta på Moderaternas partilokal, säger stabschef Leif Lillvik.

Tilltaget mot Anna Svalanders affisch utreds under rubriceringen olaga hot.

– Att bekämpa störningar kring ett val är att värna om demokratins grundvalar. Vi följer noga vilka politiker som kommer på besök och sätter in extra resurser när det behövs, säger Leif Lillvik. Ett statsrådsbesök kräver två till fem poliser beroende på hotbild.

Agneta Blom, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet, var sekreterare för Nationella kommittén om hot mot förtroendevalda, som lade fram sitt betänkande 2006. Därefter har hon undersökt betydelsen av samtalston i politiken, på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting.

– När politiken blir allt mer personcentrerad blir även kritiken personinriktad, säger hon. Men hur långt är det acceptabelt att gå? Om politikerna kallar varandra för idioter, varför skulle då inte folket också betrakta dem som sådana?

Hård samtalston kan leda till hot, och även om det inte är farligt att vara politiker i Sverige, är det ett hot mot demokratin om människor inte vågar engagera sig.

– Om det blir alltför tufft kommer bara de mest hårdhudade att orka stanna kvar – och dessa stryktåliga individer kan omöjligt representera hela folket. Demokrati handlar om representativitet. Ju fler som väljer bort politiken, desto svagare blir det folkliga inflytandet, säger Agneta Blom.