Visa endast rubriker

Flest kryss till unga och kvinnor

När väljarna får säga sitt är det kvinnor och unga de vill se i riksdagen.
I alla fall om man ser till vilka som fått deras kryss på valsedeln.

Sedan 1994 har väljarna möjlighet att sätta ett kryss på valsedeln för den person de helst vill rösta fram till ett politiskt uppdrag. De kandidater som får flest kryss flyttas alltså upp på partiernas listor till exempelvis riksdagen. För att bli inkryssad till riksdagen måste en kandidat få över åtta procent av kryssen och dessutom måste partiet ha ett mandat. 2006 blev endast sex riksdagsledamöter invalda via personvalskryss och ändrade därmed partiernas förslag till listor.

Sett till årets val påverkar personvalet inte någon av kandidaterna i den valkrets som Borås tillhör, men den ger en tydlig vink om hur väljarna resonerar. Framförallt unga och kvinnor har klättrat på partiernas listor.

– Jag tror att många kvinnor och unga känner igen sig i oss och då röstar de också på oss, säger Aisa Coric (S).

Hon är 18 år och partiets yngsta riksdagskandidat. När personkryssen igår kväll var räknade hade hon klättrar från plats 21 till plats nummer 5 på partiets lista.

– Jag kan förstå att de placerade mig långt ner från början, men jag kanske hamnade lite väl långt ner.

På Vänsterpartiets lista till riksdagen stod Ida Legnemark högst upp. En placering som också bekräftades av väljarna då hon fick över 13 procent av kryssen.

– Jag tycker det är jätteroligt, men samtidigt gillar vi inte personval. När jag röstar ser jag till partiet i första hand.

Folkpartisten Anna Svalander kommer troligen in i riksdagen på ett utjämningsmandat. Hon är också den som överlägset fått flest personröster av Folkpartiets riksdagskandidater.

– Det är väldigt roligt, säger hon. Jag tolkar det som ett starkt stöd för de frågor jag driver.

Anna Svalander tycker inte det är överraskande att det mest är kvinnor och ungdomar som kryssas in.

– Många förknippar politiken med gubbar som käbblar med varandra. Jag tror ungdomar kryssar mer än äldre.

Cecilie Tenfjord-Toftby står tvåa på Moderaternas riksdagslista men har fått flest personröster.

– Det är väldigt kul, även om jag har en säkrad plats i riksdagen. Det är en annan känsla att åka till Stockholm och känna boråsarnas förtroende.

Lucas Regnér har fått kryss nog att hamna på andra plats på Folkpartiets lista.

– Jag känner mig väldigt hedrad. Men tyvärr kom jag inte över åtta procent, så jag blir inte ersättare till Anna Svalander i riksdagen. Detta är verkligen ett kvitto på att det lönar sig att kampanja hårt.