Visa endast rubriker

Finaste designpriset till boråsare

I går kväll fick Ann Ringstrand Sveriges mest prestigeladdade designpris – Guldknappen.

Det skedde i samband med en stor modevisning på Fotografiska museet i Stockholm.

Ann Ringstrand har rötterna i Borås och hette på den tiden Ann Jansson.

Hon har mode i blodet, årets Guldknappenvinnare. Som liten lekte ”Brämhultsflickan” med trådrullar och knappar i familjens syfabrik. Sömmerskorna och tillskärarna höll ett öga på henne, medan far och farfar skötte företaget B S Jansson.

– Det är fantastiskt att vinna Guldknappen, säger Ann Ringstrand när BT når henne på mobilen. Vi är otroligt glada för att vår design uppmärksammas.

”Vi” är hon själv och kompanjonen Stefan Söderberg som driver Hope. Han kompletterar hennes designkunnande med kunskap om produktion och inköp.

– Guldknappen är ett stort pris och Damernas Värld har tagit hand om det väl.

Knappen är inte det första designpris som Hope har fått, men det mest prestigefyllda.

– Alla priser är en ära, säger kvinnan som lämnade Borås 1985 första gången.

Två år senare kom hon tillbaka för att läsa modedesign vid Textilhögskolan. Att utbilda sig där var en dröm som hon länge närt och noga förberett sig för genom studier vid Tillskärarakademien i Köpenhamn, Hovedskous konstskola i Göteborg och som skjortsömmerska vid Eton i Gånghester under ett år.

Studierna följdes av en femårig sejour som designer vid H&M. Där träffade hon Stefan Söderberg som hon 2001 startade företaget Hope med.

– Jag kände stor vilja och längtan efter att starta eget.

2002 kom den första kollektionen, damkläder som väckte uppmärksamhet för sin speciella stil, ”välklädd och vardaglig”, inspirerad av herrskrädderi, i motsats till den tidens dekorerade dammode. Kollektionen följdes av jeans och kostym för dam. Nu görs också en herrkollektion liksom skor och accessoarer.

Bland årets nyheter finns en ny kostymdel, en ”smart collection” för både dam och herr samt en favoritmodell till lägre pris. Tanken är att kostymen ska kunna användas från morgon till kväll, enbart förändrad med hjälp av accessoarerna.

I går kväll delades priset ut. I dag fortsätter modeveckan och nästa vecka är Ann Ringstrand i full gång med höstkollektionen 2011.