Visa endast rubriker

Förskola säger nej till porträttfoton - för barnens skull

Dyrt och stressande eller ett gulligt minne? Åsikterna om skolfotografering går isär.

På Ljungagårdens förskola i Fristad har personalen satt stopp för porträttfoton – för barnens skull.

Kläderna är finare än vanligt, frisyrerna extra fixade.

Och barnen är lite spända.

– Nu ska vi gå till autografen som ska ta kort på oss! skriker en liten kille på väg ut i hallen.

När de väl kommer till fotografen blir det alldeles tyst. Stundens allvar är uppenbart och alla barn låter sig villigt ställas upp på bästa sätt.

– Oj, du behöver inte stå i givakt, säger en av pedagogerna när någon ställer sig alldeles uppsträckt.

Fotografen Frida Emtorp har en tygapa med sig som hon använder för att få barnen på gott humör.

– Det är sällan någon är ledsen. Men man märker att de tar fotograferingen på allvar, säger hon.

För 4-5 år bestämde personalen på Ljungagårdens förskola att man skulle sluta ta enskilda bilder. Förr tog fotograferingen hela dagen, och det blev för stressande för barnen, tycker de:

– När 20 barn står i kö för att bli fotograferande blir det en väldigt stressig situation, och det var svårt att få barnen att vara naturliga på bilden, säger Helene Nordberg som jobbar på avdelningen Blåbäret.


Särskilt stressigt var det för de allra minsta, som kunde bli rädda och ledsna. Många barn är också alldeles nya på förskolan i början av höstterminen.

– Vi tyckte inte att vi hade tiden och kände inte att fotograferingen är förskolans uppgift, det finns så stora möjligheter till fotografering på andra håll idag, säger Helene Nordberg.

Cathrine Kristoffersson har sin dotter Svea på Ljungagården, och hon tycker att det är synd att det inte blir några porträttbilder.

– Jag förstår personalen, men kanske kunde man lösa det med att föräldrar som vill ha bilder får ställa upp och hjälpa till den dagen. Eller att man tar porträttbilder bara en gång, kanske på alla fyraåringar eller så, säger hon.

Men gruppbilden har Ljungagården inga planer på att dra in:

– Det är faktiskt jättebra om barnen har en gruppbild hemma, det underlättar när de ska berätta om förskolan för föräldrarna och hjälper dem att minnas, säger Helene Nordberg.