Visa endast rubriker

Examen för blivande chefer

I går var det examen i Ulricehamn för blivande chefsämnen. I tre år har 17 kvinnor genomgått en kvalificerad utbildning i ledarskap och liknande. Nu var det examen och utdelning av intyg.

Ledarlyftet var ett projekt som startade i Ulricehamns kommun med 210 handplockade deltagare. Av olika själ har tre av dessa tvingats sluta under tiden, bland dem den enda mannen i sammanhanget. Men 17 kvinnor fanns med hela vägen.

– Det var inget som utannonserades och man kunde söka till. Deltagarna handplockades av olika chefer. Samtliga kommunens förvaltningar deltog och det var tänkbara framtida chefsämnen man sökte, säger kommunchef Karl-Erik Claesson.

Utbildningen har omfattat bortåt 30 olika avsnitt, både externa och interna. Totalt har det blivit omkring 25 heldagar, en veckokurs i utbildning, grupp, ledarskap inräknat. Dessutom ingick en resa till Bryssel.

Bakgrunden till Ledarlyftet är att stora pensionsavgångar väntar inom kort i kommunen, inte minst bland chefer på olika nivåer. En uttalad ambition är att ha en hög intern rekrytering till vakanta chefsposter.

– Vi tycker att det ska finnas karriärvägar inom kommunen. Och redan har resultat visat sig. Åtta av deltagarna har redan fått olika former av chefsjobb, konstaterar personalchef Christer Lindström.

Och resten lär säkert också få det inom kort. Deltagarna påpekar ocså att karriär inte alltid är kliv uppåt i hierarkin utan det kan lika gärna vara att kliva lite i sidled och hitta uppgifter som passar en bättre på lägre chefsnivå.

Hela Ledarlyftet har kostat cirka 30?000 kronor per deltagare. Det är en mycket billig insats med tanke på, som Christer Lindström framhåller, en enda extern rekrytering kan kosta upp mot 200?000 kronor.

Deltagarna uppges vara helnöjda med utbildningen. Visst finns det en del detaljer som behöver ändras inför nästa omgång av Ledarlyftet, som kan hoppas kunna köra igång nästa år. Då hoppas man även få med några män för att mera spegla kommunens personal med 84 procent kvinnor och 16 procent män.

Utbildningen har bland annat tagit upp saker som arbetsrätt, rehabilitering, det svåra samtalet, lönesättning och liknande.

Ansvarat för kursen har personalkonsulent Ulf Meijer gjort.