Visa endast rubriker

EU ämnet på Bonnafika

EU-stöd stod i fokus under månadens Bonnafika.
Träffarna har blivit populära bland Herrljungas lantbrukare.

Snön var i går en konkurrent till Bonnafikat på Gäsene mejeri.

– Tanken är att de ska ha hunnit undan med mjölkningen för att träffas och få lite matnyttig information, säger Anna Kuittinen på Studieförbundet Vuxenskolan som är medarrangör till Bonnafikat.

Men i dag är nog de flesta ute och plogar, säger hon och tittar ut på snön som lagt sig och snön som fortfarande faller.

Tidigare träffar har informerat bland annat om Gäsene mejeris satsning på biogasuppvärmning, kommande träffar involverar LRF. Ingemar Öberg, pensionerad mjölkbonde, är en av Bonnafikats deltagare.

– Det känns bra att vara lite insatt nu när den yngre generationen tagit över.

Han drev gården från 18 års ålder till dess att sönerna tog över 2007. Nu kallar han sig vd – verkställande dräng. Vid fikabordet sitter även Mats Holgersson och Sture Lennartsson som vittnar om hur jordbruket mer och mer styrs av den internationella marknaden och storpolitik.

– Priserna svänger otroligt mycket, särskilt på spannmål, berättar Ingemar Öberg som slutade odla säd på grund av den låga ersättningen.

– Som bonde bollas man mellan en mängd olika myndigheter, säger Mats Holgersson.

De konstaterar att reglerna kring EU-bidrag är snåriga och ändras.

– Dessutom är det olika förutsättningar mellan EU:s olika medlemsländer, menar Sture Lennartsson. Portugal och Sverige är så olika.

Ungefär hälften av Herrljungas cirka 40 mjölkbönder levererar till Gäsene mejeri. Och det är man nöjd med, om man får tro Ingemar Öberg.

– Mejeriet är bygdens stolthet. Gäseneost har blivit ett känt varumärke och betalar bättre än Arla.

Alingås sparbanks Ingemar Kvartsberg berättade i går om hur man kan försäkra sig mot att EU-stöd som betalas ut i euro minskar i värde i takt med att valutakurser fluktuerar.