Visa endast rubriker

En dag ägnad åt framtiden

Mat, kläder, resor, teknikprylar. All konsumtion påverkar miljön.
I går ordnade Hulebäcksgymnasiet en framtidsdag där eleverna i ettan redovisade projektarbeten om miljöpåverkan.

Förmiddagen ägnades åt en utställning av alla arbeten som ettorna på Hulebäcksgymnasiet och niorna på Landvetterskolan gjort. De flesta redovisade i form av en affisch om vad man skall tänka på inom de olika områdena, men ett gäng hade spelat in en film där de berättade om vårt val av mat och dess påverkan och även hade intervjuat Härryda kommuns kostsamordnare Rosa Falck om kostnaderna för all mat som slängs.

Delan Samad och Adrien Moysset i ettan har studerat sophantering tillsammans med två klasskamrater.

– Vi har jämfört sophanteringen i USA och Sverige, säger Delan Samad. Vi visste redan innan att USA var sämre än Sverige på det, men inte att de var så mycket sämre.

De berättar om hur sopor skeppas till fattigare länder där de läggs på soptippar så att barn som leker där kan bli förgiftade. Gruppen har även besökt Allfrakt i Mölndal och fått reda på att i Göteborgsregionen slängs 50 000 ton sopor, vilket motsvarar mer än 1000 spårvagnar.

Samtidigt som utställningen pågick rundabordssamtal om mat, kläder, resor och elektronikprylar i olika salar. Experter och elever utbytte tankar.

I ett rum ställde Max Zetterberg och Martin Bäck från Landvetterskolan samt Sophie Jerre från Hulebäck frågor till Universeums expert Karolina Nätterlund om bland annat bomullsodlingens effekter. Eleverna föreslår att man inte köper så mycket kläder och Karolina Nätterlund bidrog med tips om hur man tvättar utan tvättmedel med en sorts indiska nötter.

Vid ett bord diskuterades bland annat om man skall äta kött eller inte och om det är bättre att köpa spans-?ka solodlade tomater än svenska växthusodlade.

Idén till Framtidsdagen för hållbar utveckling uppkom i ett samtal mellan Agneta Mentor, rektor för IT Data, NV och NV tvär och Ammie Seger. När hon nappade på rektors idé blev hon genast utsedd till projektledare och har sedan arbetat åtskilliga timmar med arbetsgruppen för att förbereda allt.

Liselotte Johnsson, Camilla Bergersen och Maria Sellert från NV tvär år 3, kom in och kollade alla utställda skärmar. De tycker att ettorna gjort ett bra jobb.

Ungdomar är en bra målgrupp om man vill förändra i samhället. Det är en påverkbar grupp, säger Camilla Bergersen

Vid den avslutande paneldebatten deltog Leif Magnusson från Västtrafik, Rosa Falck från Härryda kommun, Anastasia Kronberg från Konsumentföreningen Väst, utbildningschef Kicki Nordberg från Härryda kommun, kommunstyrelsens vice ordförande Ing-Marie Samuelsson (S), kommunstyrelsens ordförande Annette Eiserman Wikström (M), Johan Rootzéen från Chalmers tekniska högskola samt miljöutbildare Anders Lund från Ekocentrum. De fick svara på miljöfrågor genom att ställa sig utmed ett rep där de två ytterändarna markerats med ”Nä nä nä” respektive ”Javisst”.

På frågan om billiga kläder ställde sig nästan alla vid Nä, för att solidarisera sig med fattiga fabriksarbetare. Men Kicki Nordberg ställde sig på mitten och förklarade at hon gillar kläder. På frågan om gratis kollektivtrafik ställde sig Leif Magnusson så långt mot ”Nä nä nä” han kunde.

– Jag tror inte på gratis. Vi vill att folk skall åka buss istället för bil. Blir det gratis åker de buss i stället för att gå eller cykla.