Visa endast rubriker

Elever ratar smutsiga skoltoaletter

Elever i Bollebygd går inte på toaletten under skoltid eftersom de inte är städade.

Dessutom väljer många bort skolmaten.

Jämförelsenätverket Rolf har granskat den fysiska miljön i Bollebygdsskolan och skolor i de andra kommuner som deltar.

Nätverket, som heter Rolf för att det bildades den dag som Rolf hade namnsdag, består av Bollebygd, Götene, Tibro, Vadstena och Vara. Genom olika enkäter kollas hur eleverna upplever sin skola när det gäller skolväg, inne-/utemiljö och skolmat.

Äter inte

Bollebygd utmärker sig positivt genom att vara den enda kommunen i nätverket som ställer krav på säkerhet vid skolskjutsupphandlingar, vilket leder till dyrare skolskjutsar. 99 procent av eleverna i Bollebygd upplever också sin skolväg som säker.

Negativt för alla kommunerna i nätverket är att många elever uppger att de aldrig äter i skolmatsalen, eftersom de inte tycker om maten. Och vissa elever går inte på toaletten på skolan utan håller sig tills de kommer hem för att de tycker att toaletterna är dåligt städade.

– Toaletterna i kommunens skolor städas varje dag, men det verkar inte räcka till, säger Bollebygds kanslichef Maria Rangefil.

Dyraste lokalerna

Bollebygd har den dyraste kvadratmeterhyran för skollokaler. Eleverna är nöjda med lokalerna totalt sett, men missnöjda med toaletterna.

Bollebygds elever är i alla fall nöjda med sina rena och fräscha matsalar.

Kommunstyrelsen kommer att diskutera rapporten vid sitt nästa möte.