Visa endast rubriker

Dyrare att låna till bostad

Huslånen blir dyrare men inte svårare att få. Det uppger banker i Borås efter Finansinspektionens nya bolåneregler.

För bankernas säkerhet sätter de nu ett lånetak på 85 procent av bostadens värde.

– Finansinspektionen ser det nog som ett sätt att skydda bankerna och kanske kyla ner marknaden lite, säger Göran Sundelius, kreditchef på Swedbank Sjuhärad.Enligt Sundelius kommer de nya reglerna inte att innebära någon större skillnad för deras kunder.

– Vi har sedan lång tid tillbaka haft en kontantinsats på tio procent så vi har redan gjort det som Finansinspektionen vill, säger Göran Sundelius och fortsätter.

– Det som blir skillnaden är att man får lösa de återstående fem procenten på något vis. Då kan ett blancolån vara ett alternativ.Just blancolån utan säkerhet innebär ökade kostnader för kunden.

– Det är det som blir annorlunda mot tidigare. I och med att det lånet inte har någon säkerhet så blir det lite dyrare, säger Sundelius.På Handelsbanken i Borås ser det ut på ett liknande sätt.

– I den mån man behöver låna mer än 85 procent så blir det ju dyrare, säger Christina Ljung, privatmarknadschef på Handelsbanken i Borås.Är det inte så att de flesta ändå behöver göra det?

– Det är inte helt osannolikt att de flesta behöver det, säger Christina Ljung.På Handelsbanken har man ingen fast procentsats som ska utgöra kontantinsatsen. Det är individuellt från kund till kund.

Har man svårt att få ihop de tio procenten som utgör kontantinsats så har Göran Sundelius ett tips.

– Börja spara. Visa att du som kund har förmågan att spara och sedan kan vi börja diskutera det. Då kanske tio procent kan bli åtta, säger han och får medhåll från Christina Ljung.

– Det har aldrig varit fel att spara men det blir ännu tydligare nu. Sedan kanske man får tänka efter en gång till, man kanske kan hitta ett billigare drömhus, säger hon.Kommer det att bli svårare att få ett bolån efter de nya reglerna?

– Det är svårt att ge ett generellt svar eftersom vi arbetar individuellt. Jag tror inte det blir svårare men låneförfrågningarna diskuteras på ett annat vis, säger Christina Ljung.2013 kan det bli ännu dyrare för bankkunder då Basel III körs igång. Basel III är nya EU-regler som har kommit till för att få bankerna att bygga ett stabilare finansiellt system som ska motverka ekonomiska kriser.