Visa endast rubriker

Dyra jordgubbar? men smaklösa

Vädret har inte varit optimalt för årets jordgubbar.

Små och söta gubbar förra året.

Stora och ganska smaklösa i år.

Jordgubbar alltså – som kan bli dyra till midsommar.

Jordgubbar på midsommarafton.

En klassiker.

Men den som är extra förtjust kan tvingas betala mer än vanligt för jordgubbarna i år. Och allt beror på vädret.

Kirsten Jansen arbetar som bärkonsulent vid Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hon bekräftar att årets midsommarjordgubbar kan komma att bli dyrare än vanligt.

Om man vill ha svenska jordgubbar vill säga.

– Det kan absolut bli så. Mängden jordgubbar blir inte lika stor till midsommar som vanligt men efterfrågan är densamma. Därför bör det bli dyrare, säger hon.

Att det blir färre jordgubbar beror på det kalla vädret.

Visserligen var våren ovanligt varm och framförallt maj. Men sedan kom kylan och det påverkade jordgubbarna.

Kirsten Jansen förklarar.

– Förra året var det torrt och varmt innan midsommar. Då mognade bären väldigt fort men blev små, samtidigt som de smakade väldigt sött. Eftersom mognadsprocessen gick såpass fort.

Hon fortsätter:

– Nu har bären haft tid på sig att svälla, men det blir inte lika många eftersom det varit kallt. Däremot blir det stora bär som smakar lite mindre sött än förra året.

Är det anmärkningsvärt läge?


– Nej, det är ändå inte. Det är ganska normalt, men annorlunda jämfört med förra året.

Hur vädret blir den närmaste tiden spelar visserligen stor roll för utgången. Prognoserna säger regn och kyla, vilket gör Jansens midsommarrapport sannolik.

Stora och dyra alltså.

Det går inte att göra något åt.

Men smaken - den vet bärkonsulenten hur man förbättrar.

– Ta inte socker på jordgubbarna. Värm honung i mikrovågsugnen och låt den regna över bären istället. Då kommer jordgubbssmaken fram istället.