Visa endast rubriker

Det vill partierna i Ulricehamn


Centerpartiet

Skolan: För att skapa befolkningstillväxt så att vi har 25?000 invånare år 2020 måste vi ta fram åtgärder för att hela kommunen ska växa och vi kan bibehålla service i små orter. Vi vill ha en ny översiktsplan. Centern har även gjort en egen utredning om var man vill bo om 5-10 år och kommit fram till att det krävs hyreslägenheter även utanför centralorten.

Ulricehamns utveckling: Långsiktigt vill vi ha en handels- och arbetsregion där Sjuhärad ligger mittemellan Jönköping och Göteborg. Dit är vi på väg med bättre infrastruktur som motorvägen och Götalandsbanan. Vi räknar inte i kilometer utan antal minuter det tar att åka till jobbet.

Kultur/fritidssatsningar: Vi tvingades till en stor fritidssatsning på grund av motorvägsbygget. Nästa steg blir att ta ett politiskt gemensamt beslut om att använda nämndhuset för lägenheter och flytta stadsbiblioteket till ett centralt läge vid Gågatan för att stärka staden som handelscentrum.

Folkpartiet

Skolan: Vi har varit väldigt tydliga med att vi måste använda resurserna bättre så att varje elev får sina behov tillgodosedda. Vi vill lägga ekonomiska resurser på undervisning och personal snarare än ett stort antal skolbyggnader.

Ulricehamns utveckling: Vi vill ha attraktiva boenden såväl i staden som på landsbygden, som sjönära boenden, och olika former av trygghetsboenden för äldre. Vi vill tillvarata positiva och nya idéer, uppmuntra och stödja människor och starta nya företag för fler anställda.

Kultur/fritidssatsningar: Vi ställer oss bakom satsningen på Lassalyckan. Bibliotek och kulturhus är oerhört viktig fråga och något (FP) har drivit sedan länge. Vi vill att kulturhuset ska ligga i centrum och vara ett stöd för handeln och lyft för hela kommunen.

Socialdemokraterna

Skolan: Skolans problem är att det har varit för mycket fokus på strukturen och inte på innehåll. Viktigast är kvaliteten och hur pedagogiken kan förbättras. Vi var överens i oppositionen att tillsätta en krisgrupp för att se över skolan.

Ulricehamns utveckling: Vi måste bli bättre och mer aktiva i att rekrytera nya företag. Vi hoppas nå en politisk enighet i höst om förändringar i Nuabs inriktning för att stärka bolagets roll. Vi vill även ha fler områden att exploatera för bostäder.

Kultur/fritidssatsningar: Den enskilt viktigaste frågan är var det nya biblioteket ska ligga. Vi vill se ett modernt bibliotek med plats för temporära utställningar, multimedia- och upplevelsecentrum men även plats för viktiga händelser i kommunen och stadens idrottshistoria.

Kristdemokraterna

Skolan: Vi måste höja kvaliteten och därmed resultaten i skolan. Skolorna i kommunen har väldigt bra resultat i årskurs 5, men resultaten i årskurs 9 är sämre. Detta måste analyseras och trenden vändas. Det vore önskvärt med mindre grupper/klasser i alla årskurser. Riktigt bra kompetensutveckling för lärarna är viktigt. Man kan också behöva pröva nya arbetssätt i skolan.

Ulricehamns utveckling: Det måste byggas fler nya bostäder, gärna hyresrätter, för att den positiva befolkningstillväxten ska fortsätta. Och för att få fler företag att etablera sig och växa i vår kommun är motorvägen jätteviktig. Dessutom bör kommunens service till företagen bli ännu bättre och snabbare.

Kultur/fritidssatsningar: Det nya biblioteket måste prioriteras. Jag har en vision om ett stort bibliotek, med en stor bredd på aktiviteter och mötesplatser. Järnvägsparken måste färdigställas. Där ska finnas plats och möjligheter för många olika aktiviteter, intressen och åldrar.

Vänsterpartiet

Skolan: Skolan ska bedrivas i offentlig regi. Som enda parti drev vi linjen att nedläggning av skolor är en samhällsfråga och bör beslutas av kommunfullmäktige och inte barn- och ungdomsnämnden. Men en enhet kan inte bli hur liten som helst.

Ulricehamns utveckling: Vi vill fortsätta utveckla Ulricehamns kärna som småstad med tydligare kultur- och fritidsprofilering och turism. Vi vill värna småföretagandet som betyder mycket för sysselsättningen.

Kultur/fritidssatsningar: Det har satsats mycket på fritid, så nu är det kulturens tur. Vi måste bli färdiga med biblioteksfrågan. Vi vill även satsa på möjligheten att utöva kultur.

Miljöpartiet

Skolan: Vi har lagt in en begäran om en tillfällig beredning för att titta över skolan och dess kvalitet men även fundera på hur vi vill ha vår skola i framtiden.

Ulricehamns utveckling: För att folk ska vilja flytta hit, måste vi vara en attraktiv kommun genom att ha hög kvalitet i förskolan med en lägre maxtaxa och ha en bra skola.

Kultur/fritidssatsningar: Det viktigaste är att komma till skott med biblioteket som vi tjatat fram och tillbaka om länge nu. De som arbetar där vet hur de vill ha det så det gäller för oss politiker att fatta snabba beslut.

Sverigedemokraterna

Skolan: Vi gillar inte att flera av landsbygdsskolorna har lagts ned. Det behövs samhällsservice även utanför centralorten och vi har föreslagit omvänd skolskjuts för att lösa problemet med för få elever i landsbygdsskolorna.

Ulricehamns utveckling: Om vi ska få 25?000 invånare inom en ganska snar framtid, gäller det att locka hit barnfamiljer och det gör man genom att skapa förutsättningar för dem att bo i Ulricehamn, och att satsa på näringslivet genom Nuab.

Kultur/fritidssatsningar: Vi vill utveckla kultur- och fritidslivet. Kanske ha ett Ungdomens hus där yngre och äldre kan umgås över generationsgränserna.

Sveriges pensionärers intresseparti

Skolan: Vi vill inte lägga ner skolor men det är kanske något man måste ta till när alla utvägar är undersökta.

Ulricehamns utveckling: Vi måste dra till oss industrier och se till att det finns bostäder och att det funkar med skolor. Etableringsstöd för nystartade företag och att det satsas på hela kommunen så att inte allt hamnar i centralorten.

Kultur/fritidssatsningar: Vi stödjer Lassalyckansatsningen men ställer oss frågande för vad den slutliga prislappen blir och om man vet det i nuläget. I kultursektorn är nytt bibliotek det viktigaste.

Moderaterna

Skolan: Vi har tagit en del tuffa beslut men nu ser vi inga planer på fler nedläggningar, utan snarare ytterligare en skola i centralorten där vi växer mest. Vi måste satsa mer på elever och lärare för att få bättre resultat.

Ulricehamns utveckling: Vi har varit bra på att underlätta för företag att etablera sig i kommunen genom att erbjuda bra markområden. Däremot är vi inte lika förberedda på att erbjuda tomter för bostäder. Det behövs såväl hyres- som bostadsrätter och villatomter i varierande storlek.

Kultur/fritidssatsningar: Vi har ökat anslagen framförallt till fritidssektorn. Nu är det viktigt att titta på var vi ska lägga biblioteket och vad det ska innehålla. Det är viktigt att kommunen samarbetar med föreningarna.