Visa endast rubriker

Databaser på internet är släktforskarens vän

Vid helgens prova på-dag i släktforskning gavs många tips om hur man hittar fakta i offentliga databaser och hur man arkiverar dem i sina egna databaser.

Studieförbundet Vuxenskolan har en kvällskurs i släktforskning som ges varje onsdag med nio deltagare. Det är så många som får plats vid datorerna.

I helgen ville man ge fler chansen att se om släktforskning är något för dem och få tips om hur de kan arbeta för att på smidigaste sätt både hitta och spara fakta om släkten.

Annelie Lindgren Kedehag ledde kursen. Hon har själv kartlagt en stor del av sin släkt och upptäckte sedan hon flyttat till våra trakter att släkten har förgreningar till bland annat Hedared.

– När jag var uppe för att titta på en grav där träffade jag en flicka som guidade i stavkyrkan och när jag ställde frågor kom vi fram till att vi var släkt.

Hon framhåller att det givetvis är viktigt att lära sig hitta i folkbokföringen, men att man mycket väl kan få fram uppgifter på andra mer slumpmässiga sätt. Om man har adelsmän i släkten kan man gå längre tillbaka i tiden än annars eftersom de släkterna är bättre kartlagda.

Själv har hon hittat en släkting som hette Abraham Schultz och som var fånge i Ryssland några år. När hon undersökte historien visade det sig att han var ett av de första skilsmässobarnen. Hans mammas man hade nämligen varit borta i flera år så hon planerade att gifta sig med en annan man och var gravid, när plötsligt den förste maken kom tillbaka. Vid arvskiftet efter föräldrarna ville inte syskonen dela med Alexander så de köpte honom en officerstitel och det var så han hamnade i Ryssland.

Abrahams mamma Anna Sofias släkt har Annelie Lindgren Kedehag kunnat spåra tillbaka till 1630. Det finns de som säger sig ha spårat sin släkt till 500-talet. Hon har 21708 personer i sin egen släktdatabas.

Ett annat tips som gavs var att om det finns oäkta barn kan man ibland hitta fadern genom att exempelvis se om en viss dräng alltid flyttar med en piga (då kan han vara far till hennes barn), eller om en piga blir befordrad till husfru (då kanske husbonden eller hans son är far till barnet).

Man kan även lägga ut sin släkt i en allmän databas och hoppas att avlägsna släktingar hittar den.

Det finns många vägar utöver de traditionella.