Visa endast rubriker

Centern tappade både i Svenljunga...

När kommunalrådet Eva Johansson (C) åkte hem på valnatten visste hon inte vilken fot hon skulle stå på.

Hade centern gjort ett bra eller dåligt val i kommunen? Efter några timmars sömn landade hon på att det blev ett bra kommunalval.

– Även om vi tappat 1,4 procent av rösterna så har vi befäst vår ställning. I förra valet gjorde vi ett väldigt bra val och ökade med 7 procent. Så det är fantastiskt att vi nu inte förlorat mera, tycker hon.

I reella tal handlar det för Centern om fem färre röster. I förra valet röstade 1 634 personer på partiet – i söndags 1 629. Men resultatet ger stor effekt på antalet mandat i fullmäktige. Där mister Centern två mandat och får nu nio platser. Det hänger delvis ihop med att flera kommuninvånare röstat den här gången.

Den borgerliga majoriteten håller dock kvar sin massiva dominans. Tillsammans får de fyra borgerliga partierna 19 av de 33 mandaten. Moderaterna ligger kvar på sju mandat trots att valresultatet visar på plus 3 procent. Och detta parti får 20,2 procent av kommunväljarnas röster. Det största enskilda partiet blir liksom tidigare Socialdemokraterna – även om antalet röster minskat med 1,6 procent till 33 procent. Och i fullmäktige mister S två av sina nuvarande 13 mandat.

I Svenljungas fullmäktige dyker nu två nya partier upp. Miljöpartiet, som inte funnits med under den nuvarande mandatperioden, lyckades få 2,8 procent av väljarnas röster och det ger ett mandat.

För första gången tar nu Sverigedemokraterna plats i fullmäktige. I kommunen röstade 414 personer – eller 6,6 procent – på detta parti. Det resultatet ger 2 mandat till partiet.

– Dagens politiska landskap är mer komplicerat. Och det är större konkurrens om väljarna. Men vi är fortfarande det tredje största centerfästet i Västra Götaland, konstaterar Eva Johansson (C).

När det gäller (SD) :s framgång möter hon den med blandade känslor. Hon inser att det inte är märkligt att rikstrenden slår igenom även i Svenljunga.

– Sedan har det ju stor betydelse vilka ledamöter som kommer att jobba politiskt här i kommunen. Dessutom är ju ingen här i Svenljunga beroende av att samarbete med SD, menar hon.

Och när det gäller Miljöpartiet ser hon att detta parti har många saker i sitt lokala program, som tilltalar henne.