Visa endast rubriker

BT:s egen opinionsundersökning: SD kan göra valet i Borås till rysare

I dag kan BT presentera den första lokala opinionsmätningen i Borås sedan 1988 års val.

800 boråsare har svarat på frågan om hur de skulle rösta om det var val i dag.

Resultatet…?

Moderaterna går kraftigt framåt. Centerpartiet och Kristdemokraterna tappar två mandat vardera. Folkpartiet, Vänsterpartiet, Vägvalet och Socialdemokraterna tappar var sitt mandat. Miljöpartiet hamnar på plus minus noll.

Sverigedemokraterna däremot går starkt framåt – från ett mandat till tre – och har därmed möjlighet att göra maktkampen efter valet till en riktig rysare.

Det är ingen större hemlighet att varken Miljöpartiet eller Vägvalet längre känner sig som naturliga inslag i den styrande sexpartimajoriteten. Därtill har Socialdemokraterna i Borås gjort sitt bästa genom att på senare tid ”fria” till de båda. Dagens förändrade inställning hos de röda beror på att man numera inser att det ska mycket till för att man ska få egen majoritet. Man är helt enkelt beroende av att hitta fler partier att samverka med.

Genom att bilda ett större block kommer man närmare makten. Men i BT:s opinionsmätning skulle ett sådant block ändå inte få egen majoritet.

Tvärtom skulle det leda till att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll – vilket knappast var tanken.

Dock, detta är en mätning. Inte valresultatet. Och när en så stor andel som 40 procent av de tillfrågade svarar att de inte vet vilket parti de ska rösta på, finns det stora osäkerhetsmarginaler att ta hänsyn till.

Delvis kan denna höga andel förklaras med att svenska väljare inte är vana vid att skilja kommunval från riksdagsval. Förtjänsten med gemensam valdag är högt valdeltagande. Förlusten är att kommunvalet blir ett andrarangsval.

Lägg därtill att felmarginalerna i mätningen är relativt stora.

Gör detta att BT:s opinionsmätning saknar värde?

Statvetaren Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö lämnar följande kommentar:

– En mätning är bättre än ingen mätning alls. Även om osäkerheten är stor, pekar en opinionsmätning som BT:s ut riktningen för vad själva valresultatet blir.

Tre slutsatser är säkerställda och uppenbara:

– Moderaternas framgång är otvetydig.

– Socialdemokraternas tillbakagång likaså – om än mindre än på riksplanet.

– Sverigedemokraterna går framåt lokalt.

Just i fallet Sverigedemokraterna leder själva sättet mätningen genomförs på – 100 procent telefonintervjuer – till att partiets andel av opinionen underskattas. SD har många av sina sympatisörer bland unga, bland vilka fast telefoni inte står högst på prioriteringslistan.

Dessutom drabbas SD i mätningarna av vad som kan kallas ”skämsfaktorn” – många tillfrågade anger helt enkelt andra partier eller inget parti alls för att man inte vill tala öppet om sina sympatier.

Att i detta läge göra stor sak av hur väljarna rör sig mellan partierna vore knappast rätt. Men det är intressant att se att det finns en direktövergång mellan det tydligt kristet profilerade Vägvalet och Sverigedemokraterna.

Varför? En förklaring till detta kan vara själva förekomsten av många små partier i sig, snarare än att det skulle finnas en tydlig åsiktsgemenskap mellan partierna. Har man väl röstat mot etablissemanget en gång är det lätt att göra det en gång till.