Visa endast rubriker

Borgerliga siktar på en ny period vid makten

– Vi vill fortsätta ha ansvaret. Och vi tror att vi är väl skaffade...
De borgerliga i Tranemo kommun laddar för fyra år till vid makten.

Tranemo har varit borgerligt styrt sedan kommunen bildades. Och hela tiden med en centerpartist som kommunalråd.

I dagsläget har C–M–FP–KD 21 mandat i fullmäktige. Medan oppositionen har 15 och så är ett mandat SD-kopplat.

Crister Persson (C), Lars Vesterlund (M), Ana Alvarez (FP) och Brigitte Barenfeld (KD) lägger ett papper på bordet. Där har de tre huvudområdena i valmanifestet spaltats upp – arbete/företagande, vård/omsorg och lärande. Och allt mynnar ut i slutorden, ”Valfrihet i Tranemo kommun”.

– Det är väl just när det gäller valfriheten som den stora skiljelinjen går mellan oss och de rödgröna, konstaterar Crister Persson.

Och så börjar de prata om RUT och om valfrihet inom vård och omsorg. Men också om mat.

– Varför skulle inte lokala restauranger kunna leverera maten till de gamla? Byakrogen i Ambjörnarp skulle kunna göra maten till dem som bor i det området.

I Tranemo kommun är företagandet oftast ett glatt utropstecken. Nu har återhämtningen skjutit fart, julisiffrorna visar en öppen arbetslöshet på 2,6 procent.

En utvecklad lärlingsutbildning, en satsning på entreprenörsutbildning och ett ökat samarbete mellan näringslivet och gymnasiet är borgerliga nyckelfrågor lokalt.

Men också bredbandet berör. Eller snarare frånvaron av ett fungerande ”landsbygdsbredband”.

Det ämnet visar hur det politiska livet på landsbygden fungerar. Ofta är det staten och 08:orna som är ”motståndare” – inte de andra partierna.

Fast visst finns en lokal debatt. Vad kommer den att domineras av de närmaste åren? Hoten mot de små skolorna?

– Nej, den debatten har vi haft.

Socialdemokraterna har tagit fram några politiska russin inför valet. Som att riva gamla Samhallsfastigheten, att behålla både trygghetsboende och särskilt boende på Solbacken i Länghem. Och att bygga två konstgräsplaner i stället för en.

De borgerliga svaren på detta blir följande. Förändringen av Samhallsfastigheten är prioriterad, biblioteket måste få nya lokaler.

När det gäller trygghetsboenden så väntar en utredning som täcker hela kommunen. Och utspelet att bygga två fotbollsplaner väcker snarast förvåning i de borgerliga leden.