Visa endast rubriker

Bollebygd får vänta längst på ambulans

Bollebygdsbor får vänta längst i Sjuhärad på en ambulans, drygt 22 minuter.

Snabbast går det i Vårgårda. Räddningstjänsten kan på sikt vara till hjälp.

Den som bor i Bollebygds kommun får vänta i genomsnitt 22,4 minuter på en ambulans, medan väntetiden i övriga Sjuhäradskommuner ligger mellan 9,3 och 14,3 minuter.

Marie Gardtman är verksamhetschef för ambulanssjukvården i hela Södra Älvsborg.

– Det finns en enkel förklaring till det, säger hon. Avståndet till ambulanscentralen är längst för Bollebygd.

Till Bollebygd skall ambulanserna ta sig från ambulanscentralen i Borås. Den ligger visserligen nära riksväg 40, men det är ändå en viss körtid. Borås har fördelen att ha ambulanscentralen på orten, liksom Herrljunga, Ulricehamn, Mark och Svenljunga. Tranemo servas av ambulanser från Svenljunga. Alingsås och Lerum har också ambulanscentraler.

– Utifrån befolkningsmängd och åldersstruktur är det inte aktuellt att ha en ambulans i Bollebygd, säger Marie Gardtman. Inte heller utifrån vårt målvärde, som säger att en ambulans skall vara på plats inom 20 minuter, vilket vi i stort sett håller i Bollebygd.

Hon säger att det är givetvis alltid önskvärt att vara på plats snabbare, men tiden är ändå förhållandevis kort om man jämför med orter i Norrland dit ambulansen kör flera mil.

För att hjälpa dem som bor där det tar lång tid för ambulansen att komma fram har ambulanssjukvården och Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund (SÄRF) provat IVPA (i väntan på ambulans).

– Vi har testat i östra delen av vårt område, säger räddningschef Kjell Wahlbeck. I Trädet, Dalstorp och Mjöbäck finns IVPA-team som rycker ut. De har med sig defibrillator och enklare sjukvårdsutrustning.

Testet utvärderas just nu och IVPA kan på sikt införas även i andra delar av SÄRF:s område.

– Bollebygd var på tal för att ingå i testet, just för att ambulanscentral saknas, säger Kjell Wahlbeck. Men vi ville testa på ett fåtal orter och ambulanssjukvården fick välja.

Kjell Wahlbeck säger att IVPA är ett samhällsekonomiskt bra sätt att använda de beredskapsresurser som finns och ambulanssjukvården tycker att det är en trygghet att kunna ta rädningstjänsten till hjälp i olika sammanhang.

– Den absoluta medicinska nyttan är svår att mäta, men det är en trygghet för de drabbade och anhöriga att räddningstjänsten kommer och gör en första insats.

Han säger att i början åkte IVPA-teamen på alla prio ett-larm, men med tiden har det sorterats så att de åker på de fall där väntetiden på ambulans kan ha betydelse.