Visa endast rubriker

Bättre koll på dagens rätt

Hur många kalorier ligger dagens rätt på? Nu kan man få energideklarerad lunch i Herrljunga – ett fenomen som friskvårdskonsulenten Bengt Reis hoppas sprids.

Gun Östan på restaurang Fotofickan nappade på erbjudandet att coachas av kocken och friskvårdskonsulenten Bengt Reis. Efter påsk börjar man energideklarera dagens rätt. Lunchgästerna får veta portionens kalorihalt och hur många gram fett, protein och kolhydrater den innehåller.

– Konsumenter kollar på maten man köper i affären men har överlåtit valet till restaurangerna, tror Bengt Reis.

Gun Östan har dock märkt mer medvetna lunchgäster och vill ge dem det de efterfrågar.

– Jag har mer klimatsmarta och närodlade råvaror. Kunderna är mer nyfikna på vad maten innehåller och om vi serverar torsk frågar de varifrån den kommer.

Salladsbordet har utökats med färg, form och fibrer. Man mjölksyrar grönsaker och prövar annorlunda råvaror.

– Nu har vi sex byttor på salladsbordet i stället för fyra och det går åt lika mycket, säger Gun Östan om det ökade intresset för att äta sunt.

Köket har letat fram recept och tabeller med energiinnehåll. Det är en del beräkningar som krävs. Några nyheter som känns spännande är grillspett yakitori och thairätter.

– Men köttbullar och pannbiff kommer aldrig att försvinna, däremot tänker jag en del på såserna.

För Bengt Reis handlar det inte om att ta bort så mycket fett och kalorier som möjligt.

– Däremot handlar det om att lägga till ett eller flera nyttiga alternativ.

Projektet är en del av Herrljunga kommuns handlingsprogram för bättre folkhälsa. Deltagarna har varit med på tre träffar och lärt sig näringsberäkning och måltidsplanering. Bengt Reis hade gärna sett att en av ortens många pizzerior antog utmaningen.

– Det hade varit spännande att energideklarera och göra en hälsopizza. Man kan byta ut mjölsort och dra ner på ostmängd och dess fetthalt. Och så behöver pizzorna inte vara så stora, man blir för mätt annars. Av salladen måste man ge kunden fler val och titta över vilken dryck som ingår, funderar han.

I Gun Östans kök har mycket hänt. Man bakar eget kalljäst bröd. Det och pajerna görs på grövre mjöl. I stället för konserverade blötlagda baljväxter, köper de in torrvaror.

– Energideklarerade luncher borde bli standard för alla restauranger, tycker Bengt Reis.