Visa endast rubriker

?Att anmäla kolleger är tufft - men vår skyldighet?

I Dalsjöfors utreds just nu två lex Sarah-anmälningar.

– Vi är inne i ett känsligt läge just nu och kan inte prata om de fallen, säger Birgitta Brunnemyr, verksamhetsutvecklare i kommundelen.

Dalsjöfors är en av de kommundelar i Borås som har haft flest Lex Sarah-anmälningar under de tio år som lagen funnits. Fem anmälningar har gjorts. De nu aktuella ärendena handlar i ena fallet om bemötande, i det andra om att en person glömts och lämnats utan hjälp.

– Vi tar detta med lex Sarah-anmälningar på största allvar. Personalen är det arbetsredskap vi har inom vården. Bemötandet är oerhört viktigt, säger Birgitta Brunnemyr.

Bland annat har man sedan fler år tillbaka utarbetat en bemötandepolicy i kommundelen. Just att de är noga med att informera personalen om skyldigheter och rättigheter kan bidra till att de fått in fler anmälningar, påpekar Brunnemyr.

Dalhem är Dalsjöfors största äldreboende med totalt närmare 120 personer i olika typer av boendeformer.

Både Birgitta Brunnemyr och Viliana Markova, enhetschef på Dalhem, ser att möjligheten att göra anonyma anmälningar skulle kunna få ännu fler att våga.

– Samtidigt skulle det bli svårt att utreda händelserna, säger Viliana Markova.

Birgitta Brunnemyr anser att vården mår bäst av en helt öppen attityd, en attityd där anställda vågar stå för vad de ser.

– Visst krävs det mycket mod att anmäla en kollega. Men det är också en skyldighet man har som anställd, även om det är tufft. Exempelvis får man inte säga till en dement vårdtagare att ”vad tjatig du är”, säger Birgitta Brunnemyr.

Efter en anmälan görs en utredning. Längre fram arbetar de ansvariga med återkoppling och förändring.

Vid tidigare lex Sarah-anmälningar i Dalsjöfors har personal varnats och vid ett tillfälle har en anställd blivit av med jobbet.

I det fallet var dock även andra omständigheter inblandade.

– Det kan också ge en insikt om att ”jag kanske inte passar att arbeta inom vården”, säger Viliana Markova. Många gånger reagerar anhöriga positivt på en anmälan.

– De känner att vi verkligen tar de på allvar, säger Viliana Markova.

En lex Sarah-anmälan inklusive utredningen skickas sedan vidare till den politiska nämnden.