Visa endast rubriker

Apoteksanställda ser positivt på att monopolet försvinner

Tolv apotek föreslås säljas i Sjuhärad.

Apoteket Kronan på Allégatan i Borås blir privatägt och ytterligare elva apotek i Sjuhärad säljs som följd av att apoteksmonopolet upphör 1 juli.

– Vi är inte helt överraskade, säger apotekschef Ritva Ellinge och ser positivt på ökad konkurrens. För kunden tror hon förändringarna blir få.

I går blev det klart vilka apotek som kommer att bjudas ut till försäljning i och med omregleringen på apoteksmarknaden. Av alla de 946 apotek som finns i landet, kommer 466 apotek att säljas till stora och medelstora köpare samt 150 apotek föras över till ett statligt ägt småföretagsbolag för att sedan erbjudas småföretagare.

Sammanlagt innebär det att nästan två av tre apotek i landet säljs. Apoteket AB som tidigare haft monopol får efter försäljningen 35 procent av marknaden.

Inget oväntat besked


I Sjuhärad säljs tolv apotek. Det är sju apotek i Borås kommun, tre i Mark, ett i Svenljunga samt ett i Ulricehamns kommun. På det största apoteket, Apoteket Kronan i Borås, kom beskedet inte oväntat.

– Vi har förväntat oss att vi kan bli ett av de apotek som säljs, säger apotekschef Ritva Ellinge och säger att det gäller att gilla läget eftersom besluten är tagna. Hon ser positivt försäljningen även om det innebär en ny situation för personalen.

–De flesta av oss har varit anställda länge inom Apoteket, så det blir en ny situation för oss att få konkurrens, säger hon men tycker att den nya ordningen med konkurrens kommer att vara stimulerande.

Kunderna tror hon inte kommer att märka så mycket än på ett tag. Utförsäljningen påbörjas redan under maj månad, men sedan kan det dröja innan någon ny ägare bestämts.

– Undersökningar i Norge visar att kunden inte tänker på vilket apoteksbolag han går till, utan man väljer det apotek där man trivs och får bra service. Kompetensen kommer ju att finnas kvar även om apoteket blir privatägt.

Att apoteksmonopolet avvecklas tror hon kan leda till att det blir fler, fast mindre apotek och till exempel till längre öppettider.

Stort köpintresse


Intresset för att köpa ett eller flera apotek är stort i landet. Cirka 850 intresseanmälningar har lämnats in till Omstruktureringsbolaget, som på regeringens uppdrag sköter den planerade omregleringen av apoteksmarknaden. Störst intresse för att köpa apotek finns hos apoteksanställda, som svarar för drygt 600 av de 850 intresseanmälningarna.

Inom Farmacevtförbundet har man bildat ett bolag, Farmacevtföretagarna, som nu utbildar apotekspersonal som vill starta eget.

– Många ser köpet av ett apotek som en spännande möjlighet att bli sin egen och förverkliga sina egna idéer om hur ett apotek ska drivas, säger Eva-Britt Gustafsson, vd vid Omstruktureringsbolaget.