Visa endast rubriker

Antalet friskolor begränsas i Borås - oppositionen röstade med KD

Kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (KD) fick med sig Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i sitt förslag att begränsa friskolorna.

Men övriga majoriteten och även partikamraten Sara Degerman-Carlsson gick emot förslaget.

Det blev en lång och intensiv debatt när kommunstyrelsen behandlade ansökningarna från fyra nya grundskolor och tio nya gymnasieskolor som vill starta i Borås.

Majoriteten röstade genom att gymnasieskolorna får starta trots att Vägvalets Kerstin Koivisto lade ner sin röst.

Däremot blev det mer dramatik när det gällde de nya grundskolorna. Som BT tidigare berättat kom Karl-Gustav Drotz med förslaget att inte säga ja till de nya skolorna. I stället ville han skicka en beskrivning till Skolinspektionen av vilka konsekvenser de nya skolorna kan ge för den kommunala skolan i Borås.

Han fick stöd av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet även om de helst hade velat ha ett tydligt nej till fler friskolor. I svaret till Skolinspektionen beskriver kommunen konsekvenserna om fler friskolor får starta, men säger samtidigt att man inte är emot friskolor.

– Drotz har mycket bra i sin skrivning, men vi kan inte stämma in i allt, sa Lennart Andreasson (V), som ändå gav sitt stöd till Drotz.

Också Miljöpartiets Tom Andersson gav sitt stöd till Drotz, men partiet har ingen röst i kommunstyrelsen.

Vid omröstningen fick Sara Degerman- Carlsson (KD) gå in som ersättare för Vägvalets Kerstin Koivisto som hade jäv i frågan.

Hon valde dock att inte gå på samma linje som sin partikamrat Drotz. Hon tyckte konsekvensbeskrivningen var viktig, men ville ändå säga ja till fler friskolor.

Karl-Gustav Drotz säger att han hade hoppats få med sig resten av majoriteten.

– Men jag är inte ensam, Vägvalet och Miljöpartiet tycker som jag.

Däremot är han förvånad över Sara Degerman- Carlssons inställning.

– Hon har stött mig tidigare. Jag försöker titta på hur situationen ser ut i Borås och vad det innebär för våra elever och skattepengar. Vi måste få mer tid för planering.