Visa endast rubriker

Anställda utbildas i friskvård

Temat om kosten väckte ett ljumt intresse.

Men prova-på-kvällarna i inre harmoni blev fullsatta direkt.

Så kan kommunens satsning på friskvård för de 1 400 anställda beskrivas.

I förra veckan kom mellan tio och tjugo kostintresserade kvinnor och en man till biblioteket.

Då bjöd kommunen – folkhälsosamordnaren och hälsoutvecklaren – på en helkväll för alla intresserade. Dietisten Cecilia Ahlqvist föreläste, information om ekologisk mat och bokbord med hälsolitteratur.

– Ett bra sätt att avsluta kosttemat på, tycker hälsoutvecklare Lena Ahlqvist.

Hon berättar att förra året drev kommunen en kampanj för att de anställda ska röra sig mera. Över 700 utnyttjade stegräknare för att tillsammans komma till Paris.

Hälsosatsningen för de kommunanställda har som mål att skapa en attraktiv arbetsplats och att minska ohälsotalet. Under det här året har cheferna utbildats och även de 74 hälsoinspiratörerna ute på arbetsplatserna har fått mera hälsokunskaper. I höstas var det så dags för nya hälsoteman. I oktober var honnörsordet kosten.

En kurs i att laga lunchlådor lockade bara sju deltagare. Men matlagningskursen med thaimat som huvudtema blev fullsatt.

Under november gäller temat inre harmoni. Då erbjuds de anställda prova-på-kvällar i massage för hemmabruk, qigong, yoga och avslappning.

– Alla kurskvällarna blev fulltecknade direkt, berättar Lena Ahlqvist.

– Liksom kvällen med aromabastu på Moga. Vi kommer att köra de mest populära aktiviteterna i repris, så att fler får chans att testa.

Under nästa år är tanken att de anställda tillsammans med sina chefer och hälsoinspiratörerna ska sätta upp hälsomål för den enskilda arbetsplatsen.

– Här gäller det att de anställda kommer fram till vad just deras arbetsgrupp behöver förbättra. Det kan vara exempelvis att de rör sig för lite och ska satsa på lunchpromenader, beskriver Lena Ahlqvist.