Visa endast rubriker

Anonymitet kan ge fler lex Sara ?38 anmälningar i Borås på tio år

I framtiden ska det bli möjligt att göra lex Sarah-anmälningar anonymt.

Detta enligt en lagändring som är på gång. Barbro Nilsson-Holmesten är lex Sarah-expert i Borås och positiv till anonyma anmälningar.

– Det viktigaste är att medborgarna känner sig trygga, säger hon.

Lex Sarah har funnits i tio år, men äldre- och folkhälsominister Maria Larsson anser inte att lagen är tillräckligt vass. Det finns en risk att anställda inte vågar anmäla missförhållanden av rädsla att själva drabbas.

I regeringskansliet arbetar man just nu med ett förslag kring hur lex Sarah ska ändras. De anonyma anmälningarna är en del av förändringarna.

– Det finns naturligtvis för och nackdelar med anonyma lex Sarah-anmälningar, men om jag tänker utifrån medborgarperspektivet, att man ska känna sig trygg och säker kan jag ändå se fördelarna med att man också får anmäla anonymt, säger Barbro Nilsson-Holmesten, utvecklingsledare på kommunledningskansliet.

Fördelen med anonymiteten är att viktiga anmälningar om missförhållanden kommer in. Nackdelen, som hon ser det, är att småsaker anmäls. En lex Sarah-anmälan ska handla om allvarliga missförhållanden inom äldre- och handikappvården.

– Min uppfattning är att vi har få lex Sarah-anmälningar i Borås, och jag tror att vi är bra på att arbeta med detta. Men det är inte helt säkert att det är bra med få anmälningar.

Enligt Gösta Holmström, politiskt sakkunnig på socialdepartementet, syftar de kommande förändringarna till att förbättra lex Sarah ur ett brett kvalitetsperspektiv. En anmälan ska inte bara ge effekter på enskilda boenden eller för enskilda anställda utan eventuellt också generellt i hur kommuner arbetar med äldreomsorgen.

Lagen är uppkallad efter Sarah Wägnert i Solna som kritiserade sin arbetsgivare i slutet. Barbro Nilsson-Holmesten har i Borås Stad arbetat med lagen under flera år och på olika positioner.

– Jag tycker att lagen blir bättre och bättre, säger hon.

Senast lagtexten i lex Sarah förändrades var 2008, då bland LSS kom att omfattas på ett tydligt sätt. Det förordas också att det ska finnas ett gemensamt regelverk i varje kommun.

Detta har Barbro Nilsson-Holmesten arbetat med under en tid. Hon påpekar att det ser relativt likvärdigt ut i kommundelarna i Borås redan idag, men att hon utarbetat en ny rutin.

Detta förslag har alldeles nyligen presenterats ute i kommunledarna och nu väntar en samverkansomgång, där bland annat facket ska säga sitt.

– Jag hoppas att besluten kring detta kan fattas i början av hösten. Det är viktigt att detta lyfts fram för alla anställda.

Den nya rutinen kommer att ge en samlad bild av alla anmälningar, utredningar och beslut inom Borås äldreomsorg. Bland annat stadgas det här att en person i kommundelen, men utanför verksamheten, ska vara den som utreder lex Sarah.

– En enhetschef ute på exempelvis ett äldreboende är inte lämplig som utredare, säger Barbro Nilsson-Holmesten.

En sådan riskerar att vara allt för involverad för att kunna hålla sig neutral.