Visa endast rubriker

Allt färre vill plocka själva

Jordgubbarna är över och nu kommer vinbären. Men intresset för självplock har minskat.

– Det är inte som på 70-talet då familjerna kom och fyllde stora hinkar, säger Kjell Wasling som har självplock i Tvärred.

Freddy och Saba Nielsen från Ulricehamn hör till undantagen. Tillsammans med några andra familjemedlemmar hade de begett sig till Waslings självplock för att fylla tiolitershinkarna med svarta vinbär.

– Det är första gången vi plockar svarta vinbär, berättar de, Vi skall göra sylt av bären.

Vinbärssäsongen har precis inletts och allt är ännu inte moget, men Kjell Wasling har under de senaste dagarna börjat ta emot självplockarna.

Men det är inte som förr, konstaterar han. Konsumtionsbeteendet har förändrats. Vi saftar och syltar inte i samma utsträckning som tidigare.

De som kommer för att plocka vinbär eller jordgubbar plockar inte lika mycket som förr. Det blir mer att man vill ha lite bär till efterrätter. Saften och sylten köper man.

Inte heller är det lika många odlare som tidigare som har självplock. Många har slutat när intresset minskat. Det är mycket jobb med att hålla i gång plantorna, framförallt om det handlar om jordgubbar. Då är det lättare med vinbär, de sköter sig själva och Kjell Wasling berättar att buskarna hängt med sedan 70-talet.

Grimsås gård i Bollebygd har självplockning både av svarta vinbär och hösthallon. Anita Andersson upplever att det finns underlag för självplock även om intresset överlag tycks ha minskat. Hon konstaterar att det är mest äldre som kommer för att plocka bär.

– Hösthallonen kommer lite senare i mitten av september och de är bra för det finns ingen mask i dem.

Eike Jünke har självplock i mindre omfattning på sin gård i Sparsör. Också han upplever att intresset minskat.

– Det har vuxit upp en generation som inte varit i närheten av grytor och saftmaskiner, säger han. Men hemmagjort är hemmagjort och bären innehåller mycket vitaminer.

Kanske kan dagens intresse för att äta rätt och att det pratas så mycket om hur nyttigt det är med bär bidra till att intresset åter ökar, hoppas Kjell Wasling.