Visa endast rubriker

Akut sjuk på biståndsresa

Den senaste resan till Sri Lanka var fylld av dramatik för Ola Dahl.

Han blev akut hjärtopererad. Och utanför sjukhuset, medan Ola var nedsövd, avstyrde regeringstrupper en beväpnad flygattack.

Det var i mitten av februari som Ola och hans Ruki begav sig iväg till Sri Lanka. Precis som många gånger tidigare. Ruki är tamil och är född och uppvuxen i norra Sri Lanka. Där mötte hon Ola, när han jobbade för Sida i början av 1970-talet.

Den här gången skulle de åka till den lilla byn på Jaffnahalvön för att avsluta det biståndsprojekt, som de två startade efter tsunamin. De skulle köpa mark och se till att de 26 husen började byggas.

Oväntat slut


Och visst kom de iväg till ”sin” fiskarby. De hann också utföra de flesta av sina uppdrag. Men avslutningen där blev inte alls som de tänkt sig.

– Jag vaknade mitt i natten och hade in i helvete ont i hjärtat, berättar Ola.

Han har länge haft besvär av kärlkramp och i början på 1990- talet fick han två hjärtinfarkter. Men sedan dess har han klarat sig bra med sina mediciner. Förutom de senare åren då det har börjat ta emot lite extra.

Ingen ambulans


Men det har inte varit tal om någon operation. Orsaken lär ha varit att hans vener var så svårt placerade bakom hjärtat.

– Jag tog min medicin där mitt i natten. Det dröjde innan tabletterna hjälpte. Men jag insåg att det bara var att vänta till morgonen, då flyget skulle ta oss tillbaka till huvudstaden Colombo. På grund av alla stridigheter i området finns inga öppna, farbara vägar. Och definitivt ingen ambulans. Utan bara ett dagligt flyg.

Direkt till sjukhus


På morgonen mådde Ola lite bättre. Men när han anlände till Colombo körde Rukis bror honom direkt till ett privat sjukhus. Där fick han syrgas och fick inte röra sig. Han var på gång att få en ny infarkt.

– Jag fick träffa en hjärtkirurg. Han erbjöd sig att göra en by-pass-operation på mig. Egentligen hade jag inget annat alternativ.

Självklart snurrade det i huvudet på Ola och Ruki. Men Ola fick stort förtroende för läkaren och han fick veta att han gjort 2 500 by-pass-operationer tidigare. Ruki fick besked via försäkringsbolaget att det bara var att ta kontakt med SOS - alarm i Köpenhamn.

– En dag senare låg jag operationsbordet. Och operationen gick fantastiskt bra. Nu mår jag kanon och är mycket glad för att operationen är gjord.

Känns bra nu


Ola fick stanna ett tag på sjukhuset. Och Ruki och han kom hem till Svenljunga tre veckor senare än tänkt.

– Nu rehabiliterar jag mig och har kontakt med den svenska sjukvården. Det känns så bra att kunna promenera igen.

Och flyg- och gerillaattacken då?


– På morgonen efter operationen visade kirurgen mig en stor kula. Den hade flugit in genom taket hemma hos läkaren, när han på natten efter operationen satt och vilade sig framför teven, berättar Ola

Kulan hängde ihop med ett kuppförsök mot regeringen, som avstyrdes just under den här natten.

Två flygplan var på väg in mot Colombo och eldstrid utbröt.

– Kirurgen berättade att han skulle putsa upp den stora kulan, gravera in Ola på den och hänga den runt sin hals, skrattar Ola.