Visa endast rubriker

17-åring friad och fälld för hot att bränna ned Norrby

17-åringen som i ett möte med polisen sa att Norrby skulle brännas ned har friats från olaga hot.

Däremot fälldes han för olaga hot sedan för att vid ett annat tillfälle ha hotat att bränna ned både Norrby och polishuset.

I samband med oroligheter på Norrby i somras ordnades ett möte på Norrby fritidsgård mellan ungdomar i området samt representanter för polis och sociala myndigheter.

Efter detta möte polisanmäldes 17-åringen för att han påstods ha sagt att om inte tre av hans kamrater släpptes inom en viss tid skulle Norrby förvandlas till ett helvete och polisen utsättas för bensinbomber. Han greps och erkände hoten i polisförhör.

Under rättegången i Borås tingsrätt nekade emellertid 17-åringen till att ha hotat någon och förklarade att han bara berättat vad han hade hört andra säga så att polisen skulle få veta vad som pågick. Att han hade erkänt i polisförhören berodde bara på att han ville bli frisläppt, sa han också.

En polisman vittnade om att han hade uppfattat det som ett hot riktat mot polisen, men en representant från kommunen sa sig ha uppfattat som om 17-åringen bara berättade vad han hade hört från andra.

På grund av de osäkra vittnesmålen friades 17-åringen därför från anklagelsen om olaga hot.

Däremot fälldes han för att ha hotat att bränna ned Norrby och polishuset när polisen omhändertog honom berusad på stan en kort tid senare. Under rättegången ursäktade 17-åringen sig med att han hade haft en jobbig dag och druckit för mycket. Det kan hända att han hade skrikit vissa saker mot polisen, men det hade ingen anledning att känna sig rädda, menade han. Tingsrätten slog dock fast att han hade för avsikt att framkalla fruktan hos polisen för deras säkerhet och fällde honom för olaga hot på den punkten.

17-åringen dömdes vidare för olovlig körning och för att inte ha använt skyddshjälm på moped.

17-åringen dömdes till ungdomsvård och ska följa ett ungdomskontrakt dom socialnämnden har upprättat.