Visa endast rubriker

125 personer varslade på Kindföretag

Allt fler varsel och uppsägningar läggs i Kind. Totalt berörs hittills 125 anställda. Det senaste varslet finns hos Mjöbäcks Entreprenad.

För en månad sedan varslades 19 anställda hos företaget. Då ansåg ledningen att detta skulle räcka. Men för två veckor sedan varslades ytterligare 19 och då i själva husproduktionen i Mjöbäck. Idag finns 100 anställda på företaget.

– Försäljningen av hus går dåligt och vi vet inte vad som händer, säger Julia Nergården i företagsledningen.

Tappat 20 procent

I Dalstorp får 35 gå från DriveSol. Det är facit efter det varsel som las för en knapp månad sedan. Varslet var 40 anställda, så förhandlingarna har sänkt mängden något lite.

Men fortfarande finns osäkerheten kvar. Orderböckerna har inte börjat fyllas på.

– Vi har tappat drygt 20 procent och vet inte om vi är på rätt nivå i dag. Vi får följa utvecklingen och det här ser inte helt lätt ut, säger Mattias Andersson, personalchef hos DriveSol Worldwide i Dalstorp.

I början av februari lämnar de flesta av de uppsagda DriveSol. Och företaget, som tillverkar pedaler till fordonsindustrin, kommer då att ha nästan exakt 200 anställda.

Eurobend i Tranemo tillverkar bland annat rör som hamnar i Volvos dumprar och hjullastare. Och krisen har gjort att orderingången sjunkit med 15-20 procent.

På Eurobend var det ursprungliga varslet 25. Nu är det klart att 23 lämnar företaget. Fast siffran ljuger, lägger vi till inhyrda och visstidsanställda så har Eurobend minskat sin personalstyrka med 34 personer.

– Vi hoppas att inte fler måste gå och ser en liten ljusning i början av nästa år. Vi är på gränsen att ha för många anställda – men försöker övervintra, säger platschefen Per Bergman.

På Elmo Leather i Svenljunga lämnar 24 kollektivanslutna sin arbetsplats under november. Med tidigare uppsägningar under senaste året har antalet anställda minskat med totalt 60. Just nu finns 297 anställda.

Osäker framtid

Företagets vd Nalle Johansson vågar inte säga om det senaste varslet, som las i september, räcker.

– Vi får knapphändig information från Volvo och vet inte alls hur tankarna går inför nästa år. Inom de närmaste veckorna måste vi få fram hur vår produktion ska vara fram över, säger han.

På Texrep i Överlida varslades 5 av de 65 anställda förra veckan. Förhandlingar pågår med facket om vilka enskilda personer som varslet drabbar.

– Som jag ser det nu räcker detta. Vi hoppas på en snar uppgång igen, kommenterar vd Jan Holm.