Visa endast rubriker

Vildsvinen som förstör för bönderna

Vildsvinen ställer till med oerhört stora problem och inte minst många lantbrukare ser med oro de skador, som dessa djur orsakar gång efter annan.

I Högsby med omgivning tycks förekomsten av vildsvinen var stor och det har man exempelvis märkt detta i Kolsrum, Ekeby, Staby, Hammarby och Gillberga.
En lantbrukare har fått mycket av spannmålsskörden förstörd, men i det fallet är rådjuren faktiskt ännu större bovar än vildsvinen.
– På våra marker är det vildsvinen, som har tryckt ned oerhört mycket spannmål. Jag och många andra yrkeskollegor tycker att vildsvinen inte alls passar in i bilden och de har heller inga naturliga fiender. Dessutom har de en förmåga att föröka sig oerhört snabbt, säger lantbrukare Magnus Ek, Staby.
Annars trodde många att den snörika och kylslagna vintern skulle fått till följd en väsentlig minskning av vildsvinsstammen, men tydligen har det inte alls blivit på det sättet.
– Jag är jägare, men i liten omfattning. De som är mera aktiva tycker det som regel att det är besvärligt att jaga vildsvin och helst ska det ske under dyngnets mörka timmat. I dagarna har jag tillsammans med bröderna Anders och Allan Lind, Hammarby skaffat en vildsvinsfälla och vi får se vilken effekt den kan få.
Enligt Magnus Ek är det nödvändigt att man får ned stammen av vildsvin rejält och att jägarna skaffar sig hundar, som kan specialisera sig på just vildsvinen.
– Det är redan tufft nog att bedriva lantbruk numera och vi behöver inte få det ännu värre till följd av vildsvinens härjningar lite varstans i markerna.