Visa endast rubriker

Översvämningar väntas kulminera nästa vecka

Emåns vattenflöde ökar konstant, men i nästa vecka väntas kulmen vara nådd.

Så sent som i torsdags låg framrinningen vid mätstationen i Högsby på 40 kubikmeter vatten i sekunden och hade i går, onsdagen stigit till nästa 100 meter i sekunden.
Under onsdagen hade räddningstjänsten ett möte med kommunens tekniska förvaltning för att diskutera den förväntade problematiken med Emån och det allt högre vattenståndet.
– Nötån har i Fågelfors har stigit kraftigt, men vi har situationen under kontroll. I Högsby är en del områden speciellt utsatta som vid en villatomt intill kvarnen i Lanhagen, där vi har satt upp tillfälliga barriärer. Det kan även bli aktuellt med någon pump där. Vidare ser det något problematiskt ut vid Kvillen intill Trollbergsvägen och i närheten av Högsby Rostfria, där Emån redan har svämmat över, säger ställföreträdande räddningschef Ingemar Idh.
Positivt i sammanhanget är att avsmältningen från Huseby och Hanåsa i princip redan är avslutad.
– Vi hade för sju år sedan en ungefär liknande situation som dagens. Det kan i värsta fall uppstå problem med översvämningar vid varuhusområdet. Om det nu blir som prognoserna pekar på är kan den värsta faran kan vara över om en vecka.