Visa endast rubriker

Övergödningen hindrar kanoter

– Det är lättare att paddla mellan isflak än att paddla här, säger Morgan Jägstam efter att ha försökt paddla kring öarna utanför Mönsterås kustremsa.

Han har paddlat i hela Sverige, men ingenstans har han varit med om så stora svårigheter som de i Mönsterås.

– Vid Lyckefjärd har jag varit med om att fåglar springer förbi mig när jag paddlar, uppe på den äckliga växtligheten. I?stället för att fiskar simmar bredvid en som normalt, berättar Morgan Jägstam.

Han har bott i Mönsterås i åtta år och tycker att problemet blivit större under åren som gått.

– Det kan vara riktigt tjockt med alger på vissa ställen, det beror på hur grunt det är, sedan spelar väder och vind in, säger Henrik Andersson, som leder Kustmiljöprojekten i Mönsterås kommun.



Han har varit ute flera gånger under sommaren men inte lagt till några påtagliga problem.

– Då bjuder jag gärna ut honom på en tur med mig i kanoten så får han uppleva verkligheten, säger Morgan Jägstam.

Han menar att han ofta får stanna och frigöra alger från sin kanot, att paddlar fastnar och att växtligheten dessutom omöjliggör fräscht badande.

Och miljökemiska under­sökningar ger honom rätt. De visar på en kraftig ökning av fintrådiga alger i kustområdena. Övergödning av fosfor är högst i länet vid Emåns mynning.

– Vi jobbar väldigt tydligt med kustmiljöfrågor nu, säger Henrik Andersson.

Han nämner tömningsstationer för båtlatrin, båtbottentvättning och satsning på kustnära avlopp som viktiga punkter som på lång sikt skapar en bättre kustmiljö.

– För några år sedan hade vi ett projekt där vi pumpade upp växtlighet kring kusten. Det kan mycket väl bli aktuellt igen, vi håller på att titta över situationen, säger Henrik Andersson.

– Det hade varit fantastiskt, då hade man verkligen kunnat uppleva den underbara naturen som finns häromkring, säger Morgan Jägstam.