Visa endast rubriker

Vatten och avlopp dras till hembygdsparken

Äntligen har Fågelfors hembygdsförening börjat förbereda för vatten och avlopp till hembygdsparken. På måndagen körde jobbet igång och mycket kommer som vanligt att ske på frivillig väg.

Det blir den tidigare scoutstugan, som får vatten och avlopp. I anslutning till byggnaden ska föreningen även bygga en handikapptoalett. I och för sig hade hembygdsföreningen hoppats på pengar från Boverket, men därifrån blev det avslag och nu måste man söka lösa finansieringen via andra vägar.
– Vi får stöd från lokala företag, men även av Södra, Högsby Sparbank, Handelsbanken i Högsby och Högsby kommun. Sedan håller vi i Järngänget i hembygdsföreningen nere kostnaderna så mycket som möjligt med massor av frivilliga arbetstimmar. Trots detta kommer satsningen att gå på cirka 150 000 kronor, säger Bror Josefsson, en av dem som jobbar på ideell basis.
En grävmaskin var på plats under måndagen och grävde in till det närliggande bruksområdet, varifrån vattnet ska tas. Vidare ska en avloppstank placeras i hembygdsparken.
– Vi kommer att bygga handikapptoaletten i stort sett i egen regi. Dessutom har vi redan klart med en handikappramp. Det tog sin tid att innan vi kunde starta, men nu ska det gå undan. Målsättningen är att alltsammans ska vara klart under hösten, varför det blir många dagars jobb för oss i Järngänget. Det spelar i och för sig mindre roll, då vi har en sådan fantastisk sammanhållning, betonar Bror Josefsson.
Hembygdsföreningens ordförande Ronnie Niesel är av lättförklarliga skäl belåten över att moderniseringen av den tidigare scoutstugan har inletts.
– Vi får vatten även till köket och kan framöver hyra ut scoutstugan i betydligt större utsträckning än tidigare. Framför kan vi i fortsättningen träffas året om i hembygdsföreningen för olika aktiviteter när vattenfrågorna blir lösta och handikapptoaletten är byggd, säger han.