Visa endast rubriker

Världens äldsta champagne hittad i vrak

Världens äldsta champagne och öl har hittats i ett vrak utanför Åland. Max Jarehorn, konservator på Kalmar läns museum är inhyrd expert vid bärgningen.

– Det är helt makalöst, helt otroligt, säger Max Jahrehorn på telefon från Åland. Han befinner sig på den hemliga plats där flaskorna nu lagras.
I två veckor har han arbetat med att bärga över 70 champagneflaskor och flera ölflaskor från vraket från en galease som man tror förliste i Ålands hav för 200 år sedan. Åländska myndigheter tror att det rör sig om exklusiv champagne från 1780-talet.
– Det är en världssensation. Värdet för champagnen kan ligga på en halv miljon kronor flaskan, säger Max Jahrehorn.
– Vinexperterna som kallades när den första flaskan bärgats in grät . De här fynden har väckt många känslor.
Bärgningen har pågått i två veckor, i största hemlighet, för att ge dykare och konservatorer arbetsro.
– Jag företräder Kalmar och har kallats in som expert på grund av mitt arbete med Regalskeppet Kronan. Jag är nog den enda med erfarenhet av att bärga så här gamla drycker, säger Max Jarehorn.
– Tanken var att jag skulle stanna på Åland i fyra dagar, men har nu varit här i två veckor. Min hemresa skjuts fram en dag i taget. Vi är tio personer som har varit med på dykfartyget och vi har jobbat 17 till 18 timmar per dygn.
Bärgningen av flaskorna har genomförts som ett räddningsuppdrag. Precis som en dykare stiger upp i etapper får flaskorna vila var 15:e meter för att anpassa sig efter tryckförändringen. Det har visat sig att det finns en kritisk punkt på 20 meters djup då tryckförändringen får korken att stiga några millimeter.
När flaskorna når ytan tas de omedelbart om hand av Max Jahrehorn och lagras i vattenbad. Var de sedan förs är en väl bevarad hemlighet.
Utöver de större champagneflaskorna har ett antal mindre flaskor hittats. Under onsdagens bärgningsarbete gick en av dessa sönder. Man kunde genast konstatera att flaskan innehöll öl, troligen den äldsta ölen i världen.
– När flaskhalsen hade gått av såg vi luftbubblor som steg upp till ytan och sedan bildades ett skumlager, precis som när man häller upp öl på en pub, berättar Max Jahrehorn.
– Det finns ölexperter runt om i världen som skulle gå ner i spagat om de fick vara med om något liknande.
Jästkulturen verkar finnas kvar i ölen.
– Det kan gå att brygga nytt öl av den jästkulturen. Med hjälp av modern teknik kan man analysera ölen och få fram ett exakt innehåll, säger Max Jahrehorn.
Skulle detta vara möjligt är det en sensation, en 200 år gammalt öltyp skulle då kunna upplevas på nytt.