Visa endast rubriker

Våldsam färd slutade i rätten

– Det hade brunnit i mitt hem, jag hade en hund att ta hand om och jag ville hem, inte bli omhändertagen av polisen.

Det sa den 55-årige man från Hultsfreds kommun som på måndagen stod åtalad vid tingsstället I Oskarshamn för våld och hot mot tjänsteman. I december brann det i mannens bostad och i samband med det fördes han med ambulans till ett hotell i Hultsfred. Där blev han inte mottagen och polispatrullen som mötte upp valde att omhänderta mannen för fylleri. De båda poliserna berättade om hur 55-åringen först bitit och slagit en av dem för att sedan ha sparkat den andre i ansiktet. Tumultet uppstod i samband med att polismannen under färden omhändertagit en whiskeyflaska som mannen hade med sig.
Poliserna berättade att mannen var våldsam och att de tvingas spraya honom i ansiktet innan de lyckades få på honom handfängslen. 55-åringen gav en annan bild händelseförloppet och menade att han ”vevat med armarna” och att han inte hade för avsikt att skada poliserna.
Under rättegången vittnade en receptionist vid hotellet. Hon beskrev mannen som ”högljudd” och ”berusad” i de diskussioner som uppstod mellan 55-åringen och de båda poliserna.
Åklagaren yrkade på att mannen skulle dömas till fängelse alternativt skyddstillsyn. De båda poliserna yrkade på vardera 7 000 kronor i ersättning för sveda, värk och kränkning. Mannens försvarare ifrågasatte om våldet var så omfattande som poliserna hävdat. Försvaret tog bland annat fasta på att poliserna inte hade dokumenterat de skador som mannen ska ha orsakat dem.
55-åringen åtalades även för olovlig kraftavledning sedan han dragit en kabel från en lyktstolpe till sin bostad, ett brott han erkände.
Dom i målet meddelas 26 maj.