Visa endast rubriker

Uppskattad vänortsbesök

Högsby har under två dagar haft besök från den finska vänorten Vörå, som numera går under namnet Vörå-Maxamo.

Under tisdagskvällen var det ett samkväm i Bötterums hembygdsgård för de finska gästerna. Vid detta tillfälle underhöll politikern Martin Markén, Vörå med dragspelsmusik tillsammans med Lennart Petersson från Långemåla hembygdsförening. Därefter följde på onsdagsmorgonen en samling först i Högsby kyrka och senare vid kommunhuset i Högsby.
– Jag var med för 20 år sedan, då vi firade 50-årsminnet av vänortsutbytet mellan Vörå och Högsby genom att sätta upp en minnessten här i Högsby, säger politikern Martin Markén, Vörå, som är gruppordförande för Svenska Folkpartiet, som har 25 av de 27 plasterna i kommunfullmäktige.
Därefter nedlade han blommor vid minnesstenen. Bland dem, som har varit med ofta vid dessa vänortsutbyten är Kurt Söderberg, Vörå, som bland annat är ordförande i Föreningen Norden.
– Vi är väldigt tacksamma över det stöd i fick i samband med krigsåren och även efteråt. Finlands sak är vår, var något som verkligen blev betydelsefullt. Det började en gång med fadderortsrörelsen och här i dessa trakter fick vi värdefull hjälp från Fliseryd, Fågelfors, Långemåla och Högsby, säger Kurt Söderberg,
Han framhåller också om de stora ekonomiska stödet från Sverige, som var betydelsefullt. Under en del år låg vänortsutbytet nere, men något av en nystart blev det i samband med Emådalsmässan i Högsby 1975.
I inte mindre än 25 år var Erik Liljeström kommundirektör i Vörå och han har flera positiva minnen från utbytet med Högsby.
– Jag blev bekant med bygdeskalden Pålle Näver vid Emådalsmässan och god vän med den numera bortgångne kommunalmannen Birger Svensson, Högsby, säger Erik Liljeström.
Kommunfullmäktiges ordförande Birger Svanström i Högsby är glad över det fortsatta vänortsutbytet.
– Barn till dem, som var med hjälpte till i våra trakter under de besvärliga krigsåren har berättat om hur stort engagemanget var här, säger han.