Visa endast rubriker

Tre miljoner till glasforskning

Med tre miljoner beviljade från KK-stiftelsen ska Designhögskolan i Pukeberg forska om glasfärger.

– Fantastiskt kul! Det är en bekräftelse på att vi är på rätt spår. KK-stiftelsen går igenom alla ansökningar väldigt noga och utlåtandet fick vi på engelska så det smäller högt, säger Ole Victor, lektor i glasdesign.

Institutionen för kommunikation och design vid Högskolan i Kalmar har av KK-stiftelsen beviljats tre miljoner kronor i forskningsmedel för ett tvärvetenskapligt projekt om färger i glas. Att ta fram färger till glas är tids- och kostnadskrävande. Med den nya forskningen inom glasfärger är syftet inte bara att spara tid och pengar utan också bidra till formgivarnas kreativa process.

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, KK-stiftelsen, är högskolornas forskningsfinansiär. Stiftelsen stödjer forskning vid Sveriges högskolor och universitet som sker i samverkan med näringsliv.

– Det intressanta med projektet är att det inte bara innefattar designers, utan det är ett tvärvetenskapligt projekt där bland annat fysiker och IT-tekniker ska bli involverade, säger Ole Victor.

Under två år ska man ta fram hjälpmedel för bland annat formgivare och konstnärer att arbeta med färger i glas. Institutionen har personal som uppfyller den tvärvetenskapliga kompetens som krävs för projektet: Ivar Jung (färgsättning och färgsystem), Ole Victor (glasdesign och glasproduktion), Patrik Brandt (IT/artificiell intelligens) och Päivi Jokela (kemi). Den sistnämnde är projektledare. Projektet är ett samarbete med Glasforskningsinstitutet i Växjö, Orrefors Kosta Boda och Glasteknologi vid Växjö universitet.

– Vi gjorde ett försök med färger förra året och redan då kände vi att vi var på rätt väg. Resultatet kommer både designers och glasbrukens produktutvecklingsavdelningar ha nytta av. Med nya färger kan man korta ner experimenttiden och därmed spara både pengar och miljö, säger Ole Victor.