Visa endast rubriker

Synskadad man nekas färdtjänst

Ännu ett fall av att kommunen nekar färdtjänst till äldre uppdagas nu. Bertil Brunnling är 93 år och svårt synskadad och har härom dagen fått avslag på sin ansökan om färdtjänst.
– Aldrig förr har jag bett samhället om hjälp, så det känns inte bra.

I förra veckan berättade vi att 91-årige Bror Carlqvist i Tokelsmåla norr om Eriksmåla nekats färdtjänst. Det har väckt många reaktioner i läsekretsen och härom dagen kritiserades kommunen av såväl förre partiledaren i Partiet Partiet, Åke Olsson, och av folkpartisten Mats Arbring.
Bertil Brunnling är, som sagt, 93 år gammal och har varit bosatt i Emmaboda sedan 1993 efter många år som företagare i glas- och presentbranschen i Stockholm. Han har också varit bosatt på Kanarieöarna i perioder, kommer ursprungligen från Spritsmåla mellan Broakulla och Eriksmåla och ville tillbaka till rötterna.
– Jag har trivts, och trivs fortfarande, väldigt bra i Emmaboda. Men samtidigt blir jag ju besviken. Vad är det som har hänt med Sverige? Jag har aldrig bett om hjälp förr, och tills för bara ett år sedan körde jag bil själv.
Han har drabbats av en ögonsjukdom och ser nu bara på ett öga. Avståndbedömningen tar stryk och han vågar inte sätta sig vid ratten längre. Annars är han i stort sett pigg, säger han, men han har ändå problem med ryggen och har svårt för att gå längre sträckor.
– Något hundratal meter går bra, men sedan säger ryggen ifrån.
Han är bosatt på Södergatan i Emmaboda och ansökte om färdtjänst hos kommunens biståndshandläggare för att kunna ta sig in till centrum några gånger i veckan för att uträtta ärenden. Det är denna ansökan som nu har avslagits med motiveringen att han inte har tillräckliga behov och att han kan använda allmänna kommunikationer.
– De tycker att jag kan ta bussen, och det skulle jag göra - om det fanns någon sådan buss. Ibland tar jag taxi, men det kostar 200 kronor tur och retur. Det var förresten taxichauffören som uppmanade mig att söka färdtjänst.

Hur ämnar du göra nu?

– Jag ska överklaga och hoppas på ett ändrat beslut.