Visa endast rubriker

Svåra frakturer - fick åka hem

71-årige Jan Ahlqvist ådrog sig en stor bäckenbensfraktur när han ramlade ner från garagetaket. Trots två röntgenbehandlingar missade läkaren på Västerviks sjukhus skadan och skickade hem honom obehandlad med en burk värktabletter som tröst.

Jan Ahlqvist berättaren att läkaren tog vanlig röntgen och skiktröntgen på honom. En stund senare fick Jan Ahlqvist veta att en taxi var beställd och att han skulle åka hem utan ytterligare åtgärder.
– Jag hade så ont att jag sjönk ihop på golvet när man bokstavligt talat slet upp mig från bänken jag låg på. Jag fick en rullstol och fick åka taxi tillsammans med andra som skulle släppas av på olika orter.
– Resan hem tog fem timmar.
Det skulle visa sig att tabletterna han fått gav föga smärtlindring och fyra dygn senare i hemmet stod han inte ut längre.
– Jag sade till frugan: antingen ringer du efter ambulans eller så går du ner i källaren och hämtar bössan, säger han. Jag var desperat och förstod sedan länge att läkaren måste ha begått ett stort misstag i Västervik.
Jan Ahlqvist fick också detta bekräftat när ambulansen anlände till sjukhuset.
– Flera läkare var mycket ursäktande och berättade att de då hade utläst en stor fraktur, plus flera små, på min vänstra sidas bäcken.
– En av läkarna sade "detta är ju inte klokt". Hon berättade också att värktabletterna jag fått brukade ges när någon vrickat foten.
Jan Ahlqvist fick också veta att han återvänt till sjukhuset i grevens tid.
– Jag var tydligen nära att passera någon slags smärttröskel vilket hade fått till följd att smärtlindrande medicin inte hjälpt. Nu blev jag inlagd en vecka och fick morfinbehandling under tiden.
Jan Ahlqvist opererades aldrig. Skadan fick självläka och nu ett halvår senare kan han konstatera att kroppsprocesserna fungerat.
– Idag känner jag ingenting. Jag känner mig helt återställd. Men det har krävt en hel del övning för att komma tillbaka.
Jan Ahlqvist var mycket bitter på landstinget veckorna efter det fyradygns smärthelvete han tvingats genomlida i onödan. En anmälan HSAN, Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd låg i luften.
– Men både frugan och jag var överens om att vi inte orkade driva frågan då, säger han. Jag hade fullt upp med min rehabilitering.
– Dessutom lovade den sista läkaren jag talade med att en internutredning skulle göras och att jag skulle få se den. Men jag har inte sett till några papper om detta.