Visa endast rubriker

Stor förväntan i Obamas hemtrakter

När amerikanerna strömmade till vallokalerna på tisdagen troddes deltagandet kunna bli det högsta på 100 år.
I lokalen där storfavoriten Barack Obama röstade i södra Chicago, ett par kvarter från hans hus, var trycket hårt.

– Det är som ett snöskred, sade valförrättaren Maurice Pruitt, som aldrig sett något liknande trots att han jobbat med fyra presidentval. Han gissade att deltagandet i distriktet kunde bli över 90 procent.
Att väljarna här röstade på traktens son var inte att ta miste på.
– Det känns som när man var barn och väntade på julafton. Tänk att min röst betyder något, sade 30-åriga Tanya Aldridge som nästan bor granne med Obama.
Aldridge, som är svart, hjälpte tidigare på dagen sin minst lika exalterade 92-åriga mormor.
Även nästa generation ska få sitt. Aldridge skulle spela in valvakan på tv så att hon, när hon får barn, kan visa dem vad som hände den där historiska dagen den 4 november 2008.
Förväntningarna är enorma på Obama. De kan bli minst sagt svåra att leva upp till i den ekonomiska krisen.
– Snacka går ju, han måste visa att han står för det han säger också, sade Aldridge.
– I kväll ska jag supa mig så full som jag aldrig har varit, ropade en annan segerrusig väljare som inte presenterade sig närmare.
Innan huvudpersonen själv röstade genomsöktes vallokalen av Secret Services livvaktsstyrka i timmar, och flera kvarter runt hans hus var avspärrade.
Säkerhetspådraget var också enormt i området kring Grant Park i centrala Chicago, där Obama skulle hålla det som förmodades bli ett segertal inför kanske en miljon människor. Det vimlade av poliser på marken, i luften och ute i Lake Michigan. Det rekordvarma 20-gradiga vädret väntades inte precis minska publiktrycket.
Från öst- till västkust flockades de amerikanska väljarna till lokalerna. Det fanns farhågor för att köbildning, strejkande valapparatur och formalia kring röstregistreringen skulle kunna ställa till med problem. Köerna var också timslånga på sina håll, men det strul som uppstod verkade mitt på dagen lokal tid vara överkomligt.
Omkring en tredjedel av väljarna röstade i förtid. Det är en rekordstor siffra. Av de förtidsröstande var Obamas väljare starkt representerade.
Valrörelsen pågick i två år. Kampanjerna spenderade i runda slängar åtta miljarder kronor. Mediebevakningen var rekordstor och kandidaterna for kors och tvärs över USA i den största politiska showen på jorden.
Allt tydde i slutskedet på en Obamaseger. Optimistiska demokrater fick på valdagen oväntat medhåll från Karl Rove, chefsstrategen bakom president George W Bushs valsegrar 2000 och 2004, som spådde storseger för Obama. Om inte skulle det troligen väckas misstankar i demokratiska läger om valfusk, samtidigt som medier och opinionsmätare skulle få skämma ögonen ur sig.