Visa endast rubriker

Sopkärl i vägen för synskadade

Samtidigt som kommunen kräver av fastighetsägare att de ska handikappanpassa lokaler och trottoarer, orsakar sophämtningen problem för synskadade och rörelsehindrade.

Alla fastighetsägare måste idag dra ut sina sopkärl utanför tomtgränsen, vilket innebär att de står mitt på trottoarer eller vid vägkanten de dagar sopbilen kommer förbi. Systemet kritiseras av Mönsteråsavdelningen för Synskadades Riksförbund, vars ordförande Egon Sunesson berättar att man kommer att ta upp problemet i det kommunala handikapprådet under våren.
- När sopkärlen står mitt på trottoarerna är de farliga för oss synskadade och även övriga handikappade, och tvingar ut folk mitt i vägen. Ofta står ju kärlen där hela dagar när fastighetsägare dragit ut dem på morgonen och inte kommer hem förrän på kvällen, konstaterar han.
På andra håll har påtryckningar från handikapporganisationer och Vägverket gjort att man gått ifrån systemet med att fastighetsägare ska dra ut sina tunnor från tomten. Det gäller bland annat Kalmar, Nybro, Mörbylånga och Torsås. Där gäller nya regler från årsskiftet, vilket betyder att sopkärlen ska stå på insidan av tomtgränsen i stället. Men Thomas Nilsson, teknisk chef i Mönsterås kommun, säger att det inte är aktuellt i Mönsterås.
Ser du någon konflikt i att kommunen uppmanar fastighetsägare att underlätta för handikappade samtidigt som sophanteringen försvårar för den gruppen att ta sig fram?
-Ja, men det är ett komplext samhälle vi lever i. Det är inte alltid lätt att åtgärda vissa saker. När det gäller sophämtningen skulle det bli både dyrt och ett arbetsmiljöproblem att ändra rutinerna, säger Thomas Nilsson.
Fastighetsägare skall åtgärda vad som kallas lätt avhjälpta hinder senast vid årsskiftet, om kostnaden inte överstiger 35 000 kronor. Det handlar om allt från att byta ut smala dörrar till att ta bort trottoarskyltar som är i vägen.