Visa endast rubriker

Sommarplågor för de fyrbenta

Nu råder bråda dagar på Högsby djurklinik. Sommartid betyde extra många tillfällen till olyckor och skador, ändå tvingar personabrist kliniken att stänga under några veckor. Då får oroliga djurägare åka till Läckeby djursjukhus med sina fyrfota vänner.

På Högsby djurklinik jobbar veterinären Jarle Eimhjellen för fullt. Annars är han stationerad i Läckeby. När tidningen kommer på besök är det en någorlunda lugn dag, ändå är det fullt i nästa alla rum.
— Folk är mer utomhus under somaren, och det betyder fler tillfällen till olyckor och skador om oturen är framme, förklarar Jarle Eimhjellen. Det kan vara huggormsbett, skärsår eller en fiskekrok som har fastnat i munnen. Fukteksem drabbar ofta hundar som badar mycket.
Den kanske farligaste sommarplågan är annars huggormsbettet som kan vara direkt livshotande. Ju mindre djuret är desto större är risken. Är det en huggorm som har varit framme är det säkrast att komma till veterinären så fort som möjligt. Till dess gäller minsta möjliga rörelse för hunden förklarar Jarle Eimhjellen.
— Ett ormbett kan vara dödligt och det är nästan bara hundar som drabbas. Giftet sprider sig i kroppen när djuret rör på sig, därför är det viktigt att man ser till att det är stilla så myckt det bra går, bär gärna hunden till bilen.
På djurkliniken får hunden smärtlindring för ormbett gör rejält ont, förklarar Jarle Eimhjellen. Vätsketerapi/dropp och antiserum är övriga delar i behandlingen. I år är det inga problem med att få tag på motgift, värre var det i fjol — då var det en tid helt slut i Sverige.
— Akuta fukteksem är annars betydligt vanligare, framförallt hos Golden retrievers och labradorer som gillar att bada mycket, säger Jarle Eimhjellen. Det man kan göra här är att se till att hunden så fort som möjligt blir torr efter badet.
Något eksem eller olycka har än så länge inte drabbat den lilla labradorvalpen Zebb, 13 veckor. Han är hos veterinären för att få sin vacinspruta och tittar intresserat på allt som finns att se. I nästa rum är det lite värre ställt med sjuåriga labradorhanen Spino som i västa fall har en korsbandsskada på vänster bakben. Han är sövd och märker inte alls vad som händer.
— Plötsligt stod han bar på tre ben ute i skogen, så det fick bli raka vägen till bilen och nu är han röntgad, berättar matte Gunilla Jansson från Mariannelund. Tidigare har det varit skador på de andra benen så jag börjar bli van. Det är tur att det finns försäkringar.
En del åkommer kräver snar veterinärvård, och då gäller det at snarast åka till kliniken i Högsby eller Läckeby djursjukhus. Men Jarle Eimhjellen har någr råd som kan göra att ett veterinärbesök inte behövs.
• Känn igenom pälsen ordentigt ofta. Fästingar kan ställa till mycket elände. Kolla öron och alla gömställen som finns. Borelia och anaplasma är svåra sjukdomar som kan ge ledbesvär och ännu värre saker.
•Håll dem rena och torra. Efter badet ska hunden torkas så snart som möjligt.
• Håll hunden i stillhet om oturen är framme. Ring vid minsta osäkerhet.