Visa endast rubriker

Sommarkommersen är räddningen för affären

Turisterna betyder oerhört mycket för affären Ekevågs Efterträdare i Fagerhult och är rentav avgörande för hela rörelsen.

– Sedan fler somrar säljer vi tyska tidningar och dessa har en strykande åtgång och även efterfrågan på fiskeutrusning är stor. Vi har inom företaget för övrigt en livsmedelsaffär och en lanthandel, som, båda finns här i Fagerhult, berättar Ingemar Pettersson.
Rörelsen startade redan 1925 och drivs sedan åtskilliga år som ett familjeföretag av bröderna Ingemar och Leif Pettersson.
– Utan tvekan är sommaren höjdpunkten med gott om turister och framför allt då tyskar och danskar. En del har fritidshus i bygden och kommer tillbaka år efter år. Den bofasta befolkningen minskar och bland annat därför är det betydelsefullt med den stora uppgången under sommarmånaderna, som turisterna innebär.
Häromåret fanns planer på att bygga en ny affär i Fagerhult, men det är inte aktuellt längre.
– Vi kör vidare i gammal invand stil. Jag tycker det fungerar utan några egentliga problem. Min bror Leif och jag börjar komma upp i åren, varför vi nöjer oss med de nuvarande båda affärerna. Om situationen hade varit en helt annan och Fagerhult befunnit sig i en påtaglig expansion kunde det kanske ha byggts en ny affär, men så är tyvärr inte fallet. Hur som helst är vi glada över turisterna och den ökade omsättningen så här års.