Visa endast rubriker

Skolkök i Halltorp fick underkänt

Halltorpsskolans kök är underkänt efter en kontroll av kommunens livsmedelsinspektör på onsdagen.

Köket lagar mat från grunden till 150 barn. Nyanställd personal hade inte informerats om de rutiner som krävs, och följde dem inte.
Rutinerna är till för att undanröja risker för matförgiftning. Det handlade om att temperaturen på maten inte mättes - varken vid tillagning, varmhållning eller nedkylning.
– Det fanns en termometer i köket. Men enligt uppgift fungerade den inte. Ytterst märkligt, säger Sven Jansson, livsmedelsinspektör på samhälllsbyggnadskontoret.
– Temperaturen måste mätas varje dag, säger han.
Sven Jansson tillägger att personalen mycket väl kan ha hanterat maten rätt, men att det inte går att kontrollera om ingen egenkontroll sker.
Köket fick också anmärkning på bland annat att rutiner om skyddskläder inte följdes och att personalen inte hade sin utbildning uppdaterad.
– Man sade till mig att bristerna skulle åtgärdas direkt. Jag kommer att kontrollera det inom en vecka, säger Sven Jansson.
I Södermöre kommundel är rektor ansvarig för köken. Barometern har sökt skolans rektor, utan att lyckas nå henne. Enligt kommunens kostsamordnare Ann-Sofie Eriksson är det inte vanligt att skolköken blir underkända.