Visa endast rubriker

Skaras stolthet dragplåster på Upptaget 2010

Mörlundaslätten är kända för sina kvalitetsknölar och Axelssons på Kronogården i Aby har leveransavtal med fem kommuner och levererar till totalt ett 70-tal butiker och restauranger.

Potatisen är välkänd vida runt och när Upptaget 2010 gick av stapeln på lördagen så myllrade det med besökare som gärna tog en guidad tur i packeriet, åkte traktor ut till potatislanden, kikade på veterantraktorplöjning eller kanske bara passade på att lyssna till Skaras stolthet Bert Karlsson som på senare år tagit till sig vikten av rätt mat och upprörs av importerad mat, tillsatsmedel och upphandlingsregler.
–?Vi är ett jordbruksland, då borde det också vara en självklarhet att köpa våra egna produkter. Upphandlingsreglerna stoppar all kvalitet på maten, vi måste utbilda våra politiker, sade Bert Karlsson.
Hans intresse för maten bottnar i hans insjuknande i prostatacancer för några år sedan.
–?Jag har skrivit en bok om mat och jag har med den här till riktigt smålandspris. Jag vågar påstå att det är den billigaste livförsäkringen som sålts, sade Bert Karlsson.
Bert Karlsson är upprörd över att laxen kommer från Lettland och kycklingen från Thailand. Och att skolorna kan kontrolleras av Skolverket, men att kommunerna själva sköter maten vilket i många fall resulterat i mat knappt värd namnet.
–?När politikerna säger att det är fritt val är det lögn. Jordbruksministern är en trevlig man, men en ren katastrof för våra svenska bönder. Det borde vara en självklarhet att våra barn och gamla ska få mat från vårt egna land och utan en massa skadliga tillsatser, det är helt galet, säger Bert Karlsson.
På Upptaget, som Axelssons samarrangerade med Astrid Lindgrens Värld och Lantbrukarnas Riksförbund fanns en hel del annat att avnjuta. Nyheter som gårdens jordgubbs- cider och olika chipssorter presenterades.
Nio olika potatissorter fanns också att provsmaka och den som förbeställt fick riktig husmanskost. Det erbjöds även ansiktsmålning, teckningstävlingar, utställning, olika former av försäljning och tävlingsplöjning.
Smålands matambassadör Sten Janér fanns på plats för att tala om matlandet Sverige och såväl Underlifvens och Hultsfreds sommarorkester bjöd på underhållning.