Visa endast rubriker

SD-politiker utpekad som nazist

En av kandidaterna på Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Kalmar har polisanmält tidskriften Expo för förtal. I tidskriftens senaste nummer och på deras hemsida anges att mannen haft ett tioårigt samröre med nazistiska grupperingar.

SD-kandidat polisanmäler Expo för förtal
I sin polisanmälan säger mannen, som står ganska långt ner på valsedeln, att tidskriften publicerat uppgifterna trots att han på dess förfrågan sagt att de inte alls stämmer.
Enligt anmälan är han nu mycket orolig över att ha blivit uthängd som nazist och upplever att finns en hotbild mot honom. Anmälan har nyligen av polisen överlämnats till Justitiekanslern, JK, som kan väcka åtal när det handlar om förtalsbrott.
Expo uppger bland annat att mannen är aktiv på ett nazistiskt debattforum på internet, att han gjort reklam för ett vit-maktband från Kalmar och i slutet av 1990-talet deltog på ett nazistmöte. Expo återger också att han förnekar uppgifterna.
Thoralf Alfsson, som är Sverigedemokraternas förstanamn i Kalmar och sitter i kommunfullmäktige, säger att han tror på vad hans partikamrat säger.
–?Han har berättat för mig att Expos uppgifter är osanning och jag litar på det. Jag har känt honom i ungefär fyra år och det är en mycket trevlig kille. Det är polisanmält och det blir nu Expos sak att bevisa sina påståenden, säger Thoralf Alfsson och tillägger:
– Och om nu någon gjort ett snedsteg i ungdomen – vem har inte det?

Hur tror du dessa uppgifter påverkar er lokala valrörelse?

–?Det avgör ni i media. Skriver ni inget om vad Expo påstår så kommer det inte att påverka alls. Jag har väntat i tre veckor nu på att ni skulle ringa om detta.

Tror du att JK kommer att åtala Expo?

– Det har jag ingen uppfattning om. Någon slags förundersökning bör man väl göra, säger Thoralf Alfsson.